Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

5 powodów, dla których warto jeść ryby

Artykuł sponsorowany

2020-10-14 11:44
ryby w diecie

O tym, że ryby są bardzo zdrowe, słyszałeś zapewne już w dzieciństwie. Mimo tej wiedzy statystyczny Polak na obiad częściej wybierze mięso z kurczaka niż posiłek rybny. To zupełnie inaczej niż Japończycy i mieszkańcy Skandynawii, którzy rocznie jedzą od 40 do nawet 65 kilogramów ryb! Dietetycy podkreślają, że ryby powinny pojawiać się w jadłospisie co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego warto jeść te produkty? Poznaj 5 powodów!

Ryby są źródłem zdrowych tłuszczów

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Kwasy Omega-3 wpływają korzystnie między innymi na pracę układu krążenia i mózgu. Organizm nie potrafi wytworzyć ich sam, dlatego należy regularnie dostarczać je z pożywieniem. Najlepszym źródłem zdrowych tłuszczów są tłuste ryby morskie, takie jak halibut, sardynka, łosoś, makrela, śledź i szprot. Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Kwasy Omega-3 wpływają korzystnie między innymi na pracę układu krążenia i mózgu. Organizm nie potrafi wytworzyć ich sam, dlatego należy regularnie dostarczać je z pożywieniem. Najlepszym źródłem zdrowych tłuszczów są tłuste ryby morskie, takie jak halibut, sardynka, łosoś, makrela, śledź i szprot. 

Niektóre ryby pomagają w odchudzaniu

Niskotłuszczowe gatunki ryb morskich i słodkowodnych polecane są osobom na diecie odchudzającej. Należą do nich między innymi: dorsz, sola, morszczuk i mintaj. Dorsz ma białe, delikatne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów (grillowanie, duszenie, pieczenie, gotowanie). Z kolei sola jest bardzo lekkostrawna, a dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy D3.

Ryby są źródłem białka

Ryby to także źródło pełnowartościowego białka. Mowa tu przede wszystkim o tych gatunkach, które spożywa się wraz ze szkieletem. Przykładowo 100 gramów sardynek z puszki zawiera tyle samo białka co szklanka mleka. Wraz z białkiem z ryb do organizmu dostarczany jest także wapń. 

Ryby spowalniają procesy starzenia

W rybach morskich znajduje się także selen. To silny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia się komórek oraz chroni przed nowotworami. Warto dodać, że morskie gatunki ryb są także bogatym źródłem jodu - pierwiastka, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. 

Posiłki rybne są nie tylko zdrowe, ale i smaczne

Ryby można podzielić ze względu na pochodzenie lub zawartość tłuszczu. W pierwszym podziale wyróżniamy gatunki morskie (na przykład makrela, tuńczyk, śledź, szprot, halibut, łosoś, dorsz) i słodkowodne (pstrąg, karaś, karp, lin, sandacz, jesiotr). Drugie rozróżnienie obejmuje gatunki tłuste (halibut, węgorz, sardynka), średnio tłuste (karp, pstrąg, turbot) i chude (sola, dorsz, mintaj, morszczuk, flądra, dorada, leszcz).

Tak szeroki wybór gatunków daje sporo możliwości komponowania zdrowych i pożywnych posiłków. Jednym z najbardziej polecanych przez dietetyków sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby to doskonały składnik sałatek, past i wywarów na zupy oraz sosy.

Jeśli poszukujesz zdrowej diety, być może zainteresuje Cię oferta firm cateringowych. Catering dietetyczny Maczfit to różne rodzaje posiłków do wyboru (w tym dania, których składnikiem są ryby). Zamawiając teraz catering dietetyczny Maczfit, otrzymasz atrakcyjną zniżkę. Wystarczy użyć kodu CATDIET5. Kod ważny jest do 31 stycznia 2021 roku.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów