Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!
Pacjent wykonuje pomiar cukru glukometrem. W tle leżą leki, notatnik, pen, jabłko.

Hemoglobina glikowana (HbA1c) – badanie, normy

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która coraz częściej dotyka nasze społeczeństwo. Niewłaściwa dieta, siedzący tryb życia oraz brak regularności w badaniach podstawowych predysponują do niekontrolowanego rozwoju choroby, która we wczesnych fazach nie powoduje bólu – dlatego jest ignorowana. Hemoglobina glikowana (HbA1c) jest jednym z parametrów wykorzystywanych do diagnostyki cukrzycy. Jak wygląda badanie oznaczające hemoglobinę glikowaną? Jakie są normy HbA1c?

Cukrzyca – objawy skórne. Jak je rozpoznać wcześnie?

Cukrzyca – objawy skórne. Jak je rozpoznać wcześnie?

W obecnych czasach nadmiar pracy i obowiązków sprawia, że niestety mało czasu poświęcamy dla zdrowia. Jest to aspekt wciąż spychany na dalszy plan. Jest to o tyle niebezpieczne, że w ciągłym biegu i ogólnym zmęczeniu, możemy nie zauważyć sygnałów, które wysyła nasz organizm i w konsekwencji nie zauważyć, że coś niedobrego zaczyna się dziać. Najczęściej są to dyskretne sygnały, ale zbagatelizowane, mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Wśród chorób, które nieleczone prowadzą do spustoszeń w organizmie znajduje się m.in. cukrzyca.

Prawidłowy cukier po posiłku

Prawidłowy cukier po posiłku. Normy stężenia glukozy we krwi

W ciągu doby stężenie glukozy we krwi ulega wahaniom na skutek spożywanych posiłków, wykonywanej aktywności fizycznej, a nawet pory dnia. Glikemia poposiłkowa jest szczególnie istotna, ponieważ jej nieprawidłowe wartości mogą być jednym z pierwszych sygnałów stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy. Ponadto wartości glikemii po posiłki są ważnym źródłem informacji dla cukrzyków na temat prawidłowego bądź nieprawidłowego przebiegu leczenia choroby. Jakie są prawidłowe wartości stężenia glukozy po posiłku?

Stopa cukrzycowa a colostrum

Stopa cukrzycowa a colostrum

Sama nazwa cukrzyca, pochodzi od łacińskich słów oznaczających ,,cedzenia wody przez ciało” oraz „słodki jak miód”. Oba te określenia dotyczą objawów tej choroby, czyli wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu i wysokiego stężenia cukru we krwi. Wysoki poziom glukozy we krwi prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, co z kolei upośledza utlenowanie i odżywienie tkanek. Jednym ze skutków zniszczenia naczyń włosowatych w tkankach stopy jest niemożność rozwinięcia reakcji zapalnej. Nawet niewielkie uszkodzenie naszej skóry na stopie potrzebuje zapalenia, aby następnie się zagoić. Uszkodzenie może być niezauważone przez pacjenta ze względu na zaburzenia czucia (mikroangiopatia neuropatii cukrzycowej). Brak czucia może skutkować brakiem higieny powstałej rany i w następstwie jej zakażeniem. Rana zaniedbana i zakażona w dodatku niegojąca się z powodu niemożności rozwinięcia zapalenia staje się przewlekłym owrzodzeniem i przyczynia się do rozwoju martwicy.

Cukrzyca a wzrok

Cukrzyca a wzrok. Czy chorzy na cukrzycę mogą mieć problemy ze wzrokiem?

Cukrzyca to jedna z chorób metabolicznych, która stanowi jedno z największych zagrożeń zdrowotnych obecnych czasów. Choroba ta charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co niesie niekorzystne konsekwencje dla całego organizmu, w tym także dla narządu wzroku. Czy chorzy na cukrzycę mogą mieć problemy z wyraźnym widzeniem? Jakie objawy powinny nas skłonić do wizyty u lekarza? Na to wszystko znajdziesz odpowiedź poniżej.

Owoce a cukrzyca

Owoce a cukrzyca. Jakie owoce można jeść chorując na cukrzycę?

W kontekście cukrzycy wiele mówi się o „diecie cukrzycowej”. Choć nie ma sztywnych reguł, których przestrzegać muszą wszyscy diabetycy bez wyjątku, istnieją pewne wytyczne, którymi warto się kierować przy komponowaniu jadłospisu. W zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków sporo miejsca poświęca się kwestii jedzenia owoców. W niektórych środowiskach pokutuje przekonanie, że owoce są źródłem zbędnego cukru, zatem należy je ograniczyć lub wykluczyć z diety. Owszem, istnieją owoce, które zawierają dużo fruktozy i lepiej ich unikać, jednak wiele owoców jest przyjaznych dla diabetyków i warto po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie letnim.

Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 – czym się różnią?

Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 – czym się różnią?

Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym, w przebiegu którego dochodzi do podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Szacuje się, że na całym świecie na cukrzycę chorować może ponad 400 milionów ludzi, a blisko połowa z nich nie została jeszcze zdiagnozowana. Choć pojęcia „cukrzyca” używa się zbiorczo wobec wszystkich jej typów, cukrzyca typu 1 (insulinozależna) i cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) znacząco się między sobą różnią.