Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Jabłka a cukrzyca. Czy można jeść jabłka, chorując na cukrzycę?

2020-10-05 13:45
Czy można jeść jabłka, chorując na cukrzycę?

Dieta u diabetyka stanowi istotny czynnik terapeutyczny. Żywienie powinno opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Jak zatem wygląda spożycie jabłek przez osoby chorujące na cukrzycę? Czy są one rekomendowane dla cukrzyków, czy raczej powinniśmy z nich zrezygnować?

Indeks glikemiczny - co to jest?

Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik informujący o tym jak szybko dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Wartość IG jest proporcjonalna do ilości węglowodanów zawartych w produkcie. Im więcej jest węglowodanów prostych tym szybciej ulegają one wchłonięciu i tym gwałtowniej podnoszą poziom cukru we krwi. Natomiast węglowodany złożone trudniej ulegają procesowi hydrolizy - przekształcenia  do cukrów prostych, a co za tym idzie, wchłaniają się powoli i łagodnie podnoszą glikemię.

Indeks glikemiczny jabłka

Produkty spożywcze dzielimy na 3 kategorie indeksu glikemicznego tj. produkty:

  • o niskim indeksie glikemicznym <55;
  • o średnim indeksie glikemicznym 56-69;
  • o wysokim indeksie glikemicznym >70;

Jabłka charakteryzują się IG na poziomie 35, więc zaliczamy je do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Żywność należąca do tej kategorii jest szczególnie polecana dla diabetyków, gdyż nie powoduje dużego wyrzutu insuliny po posiłku.

Umów wizytę u diabetologa

Jabłko - bomba witaminowa

Dzięki temu, że w Polsce jabłka możemy dostać przez cały rok, mamy nieograniczone możliwości związane z ich konsumpcją. Jabłka posiadają mnóstwo witamin oraz minerałów. Są bogate w bioaktywne substancje o właściwościach przeciwutleniających. Największą rolę odgrywa wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witamina C) oraz polifenoli. Związki antyoksydacyjne (przeciwutleniające) występujące w jabłkach, chronią przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, chorobami nowotworowymi oraz hamują rozwój procesów zapalnych występujących w organizmie. Jabłka stanowią doskonałe źródło beta-karotenu oraz potasu.

Jabłka - błonnik pokarmowy

Jabłka bogate są także w rozpuszczalny błonnik pokarmowy - głównie w pektyny, które pęczniejąc dają uczucie sytości oraz spowalniają wchłanianie węglowodanów. Pektyny mają również właściwości neutralizujące substancje toksyczne, ograniczają wchłanianie cholesterolu wraz z pożywieniem, a to korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy tworzy żele, przez co wzrasta lepkość treści pokarmowej. W takiej sytuacji, soki żołądkowe mają utrudnione zadanie i trawienie przebiega znacznie wolniej, niż innych produktów pozbawionych błonnika.

Wartość odżywcza jabłek

Kaloryczność jabłek w 100g wynosi jedynie 50 kcal, dlatego zdaniem dietetyków doskonale nadają się na przekąskę o niskiej wartości energetycznej. Zawartość białka oraz tłuszczu wynosi 0,4g/100g, węglowodanów 10,1g/100g oraz błonnika 2g/100g.

Jabłko ze skórką czy sok jabłkowy?

W tej walce jednogłośnie wygrywa jabłko ze skórką! Właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Obierając jabłka lub tłocząc z nich sok pozbawiamy ich cennych substancji, a szczególnie błonnika pokarmowego. Należy pamiętać, że witaminy i minerały pochodzące z owoców i warzyw wchłaniają się znacznie lepiej niż te syntetyczne.

Jak najlepiej jeść jabłka?

Starajmy się jak najczęściej sięgać po nierozdrobnione jabłka ze skórką. Starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę szybciej ulegają strawieniu, przez co łatwiej podnoszą poziom cukru we krwi. Jabłka warto jest łączyć także z produktami białkowo-tłuszczowymi, do których należą między innymi jogurty naturalne, kefiry, orzechy czy pestki słonecznika lub dyni. Powoduje to wolniejsze wchłanianie glukozy i mniejszy wyrzut insuliny.

Będąc diabetykiem nie rezygnujmy ze wszystkich owoców! Należy wówczas wybierać te, o niskim indeksie glikemicznym i jeść je w rozsądnej ilości. Owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych w najlepiej przyswajalnej przez człowieka formie.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów