- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Jabłka a cukrzyca. Czy można jeść jabłka, chorując na cukrzycę?
Dieta u diabetyka stanowi istotny czynnik terapeutyczny. Żywienie powinno opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Jak zatem wygląda spożycie jabłek przez osoby chorujące na cukrzycę? Czy są one rekomendowane dla cukrzyków, czy raczej powinniśmy z nich zrezygnować?
Indeks glikemiczny - co to jest?
Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik informujący o tym jak szybko dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Wartość IG jest proporcjonalna do ilości węglowodanów zawartych w produkcie. Im więcej jest węglowodanów prostych tym szybciej ulegają one wchłonięciu i tym gwałtowniej podnoszą poziom cukru we krwi. Natomiast węglowodany złożone trudniej ulegają procesowi hydrolizy - przekształcenia do cukrów prostych, a co za tym idzie, wchłaniają się powoli i łagodnie podnoszą glikemię.
Indeks glikemiczny jabłka
Produkty spożywcze dzielimy na 3 kategorie indeksu glikemicznego tj. produkty:
- o niskim indeksie glikemicznym <55;
- o średnim indeksie glikemicznym 56-69;
- o wysokim indeksie glikemicznym >70;
Jabłka charakteryzują się IG na poziomie 35, więc zaliczamy je do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Żywność należąca do tej kategorii jest szczególnie polecana dla diabetyków, gdyż nie powoduje dużego wyrzutu insuliny po posiłku.
Umów wizytę u diabetologa
Jabłko - bomba witaminowa
Dzięki temu, że w Polsce jabłka możemy dostać przez cały rok, mamy nieograniczone możliwości związane z ich konsumpcją. Jabłka posiadają mnóstwo witamin oraz minerałów. Są bogate w bioaktywne substancje o właściwościach przeciwutleniających. Największą rolę odgrywa wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witamina C) oraz polifenoli. Związki antyoksydacyjne (przeciwutleniające) występujące w jabłkach, chronią przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, chorobami nowotworowymi oraz hamują rozwój procesów zapalnych występujących w organizmie. Jabłka stanowią doskonałe źródło beta-karotenu oraz potasu.
Jabłka - błonnik pokarmowy
Jabłka bogate są także w rozpuszczalny błonnik pokarmowy - głównie w pektyny, które pęczniejąc dają uczucie sytości oraz spowalniają wchłanianie węglowodanów. Pektyny mają również właściwości neutralizujące substancje toksyczne, ograniczają wchłanianie cholesterolu wraz z pożywieniem, a to korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy tworzy żele, przez co wzrasta lepkość treści pokarmowej. W takiej sytuacji, soki żołądkowe mają utrudnione zadanie i trawienie przebiega znacznie wolniej, niż innych produktów pozbawionych błonnika.
Wartość odżywcza jabłek
Kaloryczność jabłek w 100g wynosi jedynie 50 kcal, dlatego zdaniem dietetyków doskonale nadają się na przekąskę o niskiej wartości energetycznej. Zawartość białka oraz tłuszczu wynosi 0,4g/100g, węglowodanów 10,1g/100g oraz błonnika 2g/100g.
Jabłko ze skórką czy sok jabłkowy?
W tej walce jednogłośnie wygrywa jabłko ze skórką! Właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Obierając jabłka lub tłocząc z nich sok pozbawiamy ich cennych substancji, a szczególnie błonnika pokarmowego. Należy pamiętać, że witaminy i minerały pochodzące z owoców i warzyw wchłaniają się znacznie lepiej niż te syntetyczne.
Jak najlepiej jeść jabłka?
Starajmy się jak najczęściej sięgać po nierozdrobnione jabłka ze skórką. Starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę szybciej ulegają strawieniu, przez co łatwiej podnoszą poziom cukru we krwi. Jabłka warto jest łączyć także z produktami białkowo-tłuszczowymi, do których należą między innymi jogurty naturalne, kefiry, orzechy czy pestki słonecznika lub dyni. Powoduje to wolniejsze wchłanianie glukozy i mniejszy wyrzut insuliny.
Będąc diabetykiem nie rezygnujmy ze wszystkich owoców! Należy wówczas wybierać te, o niskim indeksie glikemicznym i jeść je w rozsądnej ilości. Owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych w najlepiej przyswajalnej przez człowieka formie.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.