- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Owoce a cukrzyca. Jakie owoce można jeść chorując na cukrzycę?
W kontekście cukrzycy wiele mówi się o „diecie cukrzycowej”. Choć nie ma sztywnych reguł, których przestrzegać muszą wszyscy diabetycy bez wyjątku, istnieją pewne wytyczne, którymi warto się kierować przy komponowaniu jadłospisu. W zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków sporo miejsca poświęca się kwestii jedzenia owoców. W niektórych środowiskach pokutuje przekonanie, że owoce są źródłem zbędnego cukru, zatem należy je ograniczyć lub wykluczyć z diety. Owszem, istnieją owoce, które zawierają dużo fruktozy i lepiej ich unikać, jednak wiele owoców jest przyjaznych dla diabetyków i warto po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie letnim.
Cukrzyca i znaczenie dobrze zbilansowanej diety
Cukrzyca zaliczana jest do niechlubnej grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Jest powszechna zwłaszcza w krajach rozwiniętych, a liczba zachorowań rośnie w niepokojącym tempie. WHO szacuje, że do 2025 roku liczba cukrzyków na świecie może wynieść nawet 300 milionów. Zachorowaniu sprzyjają czynniki genetyczne, czyli niezależne od pacjenta zaburzenia w wydzielaniu i działaniu insuliny, a także czynniki środowiskowe, takie jak: źle skomponowana dieta, nadciśnienie tętnicze, otyłość, wysoki poziom cholesterolu.
W leczeniu cukrzycy, prócz terapii farmakologicznej, niebagatelną rolę odgrywa odpowiednio skomponowana dieta. Z jednej strony pozwala ona utrzymać w ryzach masę ciała, z drugiej ułatwia kontrolowanie poziomu glikemii. Powinna być różnorodna, pełna warzyw i zdrowych źródeł białka (chudego mięsa i ryb, przetworów mlecznych, nasion roślin strączkowych), węglowodanów złożonych (produktów pełnoziarnistych i kasz), a także nasion, orzechów i zdrowych tłuszczów roślinnych. Słowem – wszystkiego, czego organizm potrzebuje do prawidłowej pracy. Ważne jest jednak to, by nie przekraczała dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Indeks glikemiczny – im niższy, tym lepiej
W komponowaniu posiłków dla diabetyków wiele mówi się na temat indeksu glikemicznego (IG). Jest to wskaźnik, który procentowo określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego, w porównaniu ze wzrostem glikemii, jaki następuje po spożyciu równoważnej dawki węglowodanów w postaci czystej glukozy. Im ten wskaźnik jest mniejszy, tym mniejszy jest skok glikemii poposiłkowej.
Punktem odniesienia jest IG glukozy, który jest równy 100 i jest jednym z najwyższych, choć nie najwyższym wśród produktów żywnościowych. W przypadku pozostałych produktów przyjmuje się następującą skalę:
- IG poniżej 55 – żywność o niskim indeksie glikemicznym;
- IG 55-70 – żywność o średnim indeksie glikemicznym;
- IG powyżej 70 – produkty o wysokim indeksie glikemicznym.
Diabetolodzy zalecają, by podstawą diety były produkty o niskim indeksie glikemicznym, a produkty o średnim IG pojawiały się na talerzu od czasu do czasu. Żywności o wysokim indeksie glikemicznym lepiej unikać. Dlaczego? Produkty o wysokim IG powodują wyrzuty dużych dawek insuliny i gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi. Powtarzające się epizody hiperinsulinemii z czasem prowadzą do wyczerpania rezerw trzustkowych insuliny i nasilenia insulinooporności. Ponadto, dieta bogata w produkty o wysokim IG sprzyja nadwadze i otyłości, gdyż zazwyczaj są to produkty wysokowęglowodanowe i wysoko przetworzone.
Cukrzyca a jedzenie owoców
Po owoce sięgamy chętnie, gdyż są soczyste i przyjemnie słodkie. Czy oznacza to, że osoba chorująca na cukrzyce musi z nich zrezygnować? Wcale nie! Są one smacznym urozmaiceniem diety, a przy okazji dostarczają licznych mikro- i makroskładników, których nasz organizm potrzebuje. Niemniej warto wybierać te, które charakteryzują się niską zawartością węglowodanów.
Wśród owoców bezpiecznych dla cukrzyków wymienia się:
- owoce jagodowe (czarne jagody, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, borówki, porzeczki białe i czerwone, agrest, aronia);
- cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki);
- wiśnie i czereśnie;
- brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki;
- jabłka, gruszki.
Należy pamiętać, że to zazwyczaj dawka czyni truciznę i podobnie może być z owocami. Choć wymieniowe owoce mają niski indeks glikemiczny, należy je spożywać z umiarem. Diabetolodzy zalecają spożywać maksymalnie dwie porcje owoców w ciągu dnia np. 1 jabłko i szklankę jagód. Szczególnie polecane są owoce jagodowe i cytrusy, ponieważ zawierają niewiele cukru i są cennym źródłem antyoksydantów.
Umów wizytę u diabetologa
Owoce nie dla cukrzyka
Choć owoce są zdrowszą alternatywą dla słodyczy i ciast, potrafią mieć wysoki indeks glikemiczny. Wśród owoców, których nie zaleca się cukrzykom, wymienia się: winogrona, banany, arbuzy, melony, ananasy. Zawsze lepiej wybierać owoce świeże lub mrożone, ponieważ przygotowane z nich przetwory, jak dżemy i konfitury, zawierają znacznie więcej cukry. Niewskazane jest także sięganie po owoce w syropach, do których dodaje się cukier, jak również pijanie soków owocowych i zajadanie się bakaliami. Niepozorne daktyle mają bardzo wysoki indeks glikemiczny – aż 102, czyli wyższy niż glukoza!
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.