- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Ciecierzyca i jej właściwości zdrowotne
Artykuł sponsorowany
Ciecierzyca to roślina strączkowa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Czemu warto włączyć ją do codziennej diety i jak jeść cieciorkę?
Ciecierzyca pospolita – określana również mianem cieciorki bądź grochu włoskiego – to roślina strączkowa kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Nie oznacza to jednak, iż jest ona zarezerwowana wyłącznie dla osób pozostających na diecie roślinnej. Wręcz przeciwnie! W praktyce bowiem niepozorna cieciorka kryje w sobie całe bogactwo witamin i substancji mineralnych. Czemu warto jeść ciecierzycę i jak ją przyrządzić?
Ciecierzyca – właściwości odżywcze
Ciecierzyca to roślina, którą z powodzeniem możemy określić mianem tzw. superfood. W jej wnętrzu znajdziemy bowiem duże ilości witamin oraz mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakich konkretnie? Przede wszystkim białka - w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Poza tym stanowi ona cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (witaminy A, C, E, witamin z grupy B), składników mineralnych (żelaza, miedzi, manganu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i potasu) oraz antyoksydantów.
No dobrze, ale jaki wpływ – w praktyce – wywiera cieciorka na nasz organizm? Wśród korzyści płynących z włączenia grochu włoskiego do codziennego menu wymienić należy:
- obniżenie ciśnienia i poziomu tzw. złego cholesterolu,
- eliminację zaparć i poprawę trawienia,
- możliwość uzyskania szczupłej sylwetki bez wyrzeczeń – zawarty w ciecierzycy błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej,
- regulację pracy układu nerwowego,
- obniżenie poziomu glukozy we krwi,
- podniesienie odporności organizmu,
- poprawę stanu włosów, skóry i paznokci.
Jak jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Może być gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Świetnie sprawdzi się jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych (np. falafeli), zupy, pasztetu, farszu do pierogów, pasty czy też sałatki. Naturalnie najsłynniejszą potrawą przyrządzaną z ciecierzycy jest hummus czyli rodzaj pasty. Jak go przyrządzić?
Hummus
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 3 łyżki pasty pasty sezamowej (tahini),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: kumin, sól, pieprz, natka pietruszki.
Ciecierzycę odsącz z zalewy, a następnie umieść w kielichu blendera/malaksera. Dodaj obrany czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę, sól, pieprz i kumin. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przełóż hummus do pojemnika i posyp posiekaną uprzednio natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawostek na temat ciecierzycy oraz innych zdrowych produktów (tzw. superfood) znajdziesz na blogu Dietetyk.guru.
Zdjęcie: Pixabay.com
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.