Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Jabłka jako cenne źródło witamin

Artykuł sponsorowany

2020-10-05 09:11
jabłka

Wiele egzotycznych owoców zyskuje na popularności, a coraz bardziej zapominamy o naszych lokalnych super produktach. Jednym z nich są właśnie jabłka. Nie bez powodu mówi się, że wystarczy zjeść tylko jedną sztukę tego owocu dziennie i już to może uchronić nas przed wieloma chorobami, a także wpłynąć pozytywnie na pracę całego organizmu. Jakie wartości odżywcze mają jabłka? Czy można je stosować w celach leczniczych? Jakie pyszne dania można z nimi przygotować?

Dlaczego warto jeść jabłka?

Te owoce są nie tylko smaczne, ale również zawierają wiele cennych składników mineralnych. Jakie witaminy ma jabłko? Znajdziemy w nim mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, K oraz J. Ten owoc dostarcza także mnóstwo antyoksydantów takich jak beta-karoten, luteiny, zeaksantyny, kryptoksantyny czy flawonoidów. W jabłku znajdziemy również solidną porcję wapnia, żelaza, miedzi, sodu, jodu, potasu, cynku, magnezu, manganu, fluoru, siarki i fosforu. Nie musimy sięgać po dodatkowe suplementy, stawiając na produkty tak bogate w wartości odżywcze!

Nie tylko witaminy w jabłku przemawiają na jego korzyść. Ten owoc ma bardzo mało kalorii (ok. 50 kcal w 100 g) oraz nawet w 83% składa się z wody. Będzie to więc idealna przekąska dla osób dbających o swoją wagę oraz dobry sposób na dodatkowe nawodnienie organizmu. Co więcej, kwasy zawarte w jabłkach działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm, więc warto po nie sięgać, jeśli spożywamy dużo mięsa lub nabiału.

Chcesz wiedzieć więcej na temat jabłek? Zobacz także: Jakie witaminy ma jabłko?

Właściwości lecznicze jabłek

Codziennie zjedzone jabłko może mieć wpływ również na nasze zdrowie, a nawet działać leczniczo. Pamiętajmy tylko, by jeść ten owoc regularnie oraz nie obierać go ze skórki (utracimy wraz z nią wiele cennych właściwości). Dzięki temu, że jabłka dojrzewają zwykle od czerwca aż do późnej jesieni i łatwo się je przechowuje są dostępne dla nas przez cały rok. Warto wykorzystać ten fakt i wplatać te smaczne owoce do swojej codziennej diety.

Jakie właściwości lecznicze ma jabłko? Świetnie reguluje przemianę materii i będzie szczególnie pomocne dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się. Pektyny zawarte w tym owocu rozluźniają masy kałowe, a frakcje nierozpuszczalnego błonnika prowokują skurcze jelit. To właśnie z tego powodu poleca się jedzenie jabłek wraz ze skórką na zaparcia! Zjedzone jabłko wspomaga regulację poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. W przypadku tego drugiego parametru warto pamiętać, aby ten owoc zjadać na surowo i ze skórką – soki oraz obrobione termicznie jabłka nie są wskazane dla cukrzyków oraz osób narażonych na tę chorobę.

Wiedząc już, co zawiera jabłko, możemy się domyślać, że regularne jedzenie tego owocu zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory (szczególnie takie jak rak jamy ustnej, krtani, jelit, odbytu, piersi, jajników oraz prostaty). Pokarmy zawierające duże ilości flawonoidów działają jak profilaktyka antynowotworowa, dlatego warto po nie codziennie sięgać. Jabłka wspomagają też organizm w walce z chorobami układu krążenia oraz działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Niewiele osób o tym wie, ale kiedy te owoce dostaną się do naszego układu pokarmowego i dotrą do jelit, to stają się świetną pożywką dla bakterii probiotycznych. Dzięki temu te dobroczynne drobnoustroje mogą się szybciej namnażać, co wzmacnia odporność całego organizmu oraz polepsza stan naszych jelit.

Nie możemy też zapominać o tym, jak jabłka wpływają na nasz wygląd. Wysoka zawartość antyoksydantów opóźnia starzenie się komórek całego ciała. Tym sposobem na naszej skórze później pojawią się zmarszczki oraz nie będziemy mieć problemów z wypadaniem włosów. Uroda to także zdrowe zęby. Jabłka są pod tym względem wyjątkowe – zawierają fluor, który wzmacnia stan naszego uzębienia i zapobiega próchnicy oraz działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, więc wspomagają leczenie infekcji jamy ustnej. Dlatego nie ma się nad czym zastanawiać – wprowadźmy te owoce do swojego codziennego menu i zjadajmy przynajmniej jedno jabłko dziennie!

Racuchy z jabłkami jako pyszny pomysł na podwieczorek

Jabłka można jeść na surowo (mają wtedy najwięcej wartości odżywczych!) albo przyrządzić z nich pyszne dania. Ten owoc sprawdzi się świetnie w różnego typu deserach czy ciastach, jednak większość z nas kojarzy je z racuchami. Te nieduże, smażone placuszki to smak dzieciństwa, który przenosi nas do beztroskich chwil spędzanych z dziadkami. Każdy przecież wie, że najlepszy przepis na racuchy musiała wcześniej znać jakaś babcia! Takie placki z dodatkiem startego lub pokrojonego w kostkę jabłka to idealny pomysł na słodkie śniadanie albo smaczny podwieczorek. Po wysmażeniu ich na złocisty kolor wystarczy tylko posypać gotowe racuchy odrobiną cukru pudru lub posmarować śmietaną czy marmoladą i gotowe!

Szukasz sprawdzonego przepisu na racuchy jabłkowe? Zobacz także: Przepis na racuchy z jabłkami


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów