- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Sok z pigwy i jego dobroczynne właściwości
Artykuł partnera
Sok z pigwy cieszy się dużą popularnością, a to za sprawą jego licznych właściwości prozdrowotnych. Polecany jest w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Stanowi bogate źródło witamin, zwłaszcza kwasu askorbinowego.
Pigwa – co to za roślina?
Pigwa pospolita zaliczana jest do rodziny roślin różowatych. Do spożycia nadają się jej owoce przypominające kształtem gruszkę. Z powodu cierpkiego smaku nie są one zjadane na surowo, a sporządza się z nich rozmaite przetwory, które są dostępne na stronie https://sklep.medme.pl/. Sok z pigwy poleca się wykorzystywać jako dodatek do ciepłej herbaty. Po rozcieńczeniu z wodą i schłodzeniu tworzy natomiast orzeźwiający napój na upalne dni. Stanowić może także doskonały dodatek do deserów. Z powodzeniem można wzbogacić nim koktajle, dodać do budyniu czy sałatki owocowej.
Sok z pigwy – pozytywny wpływ na organizm
Sok z pigwy wykazuje szerokie pozytywne działanie na organizm, które wynika z jego bogatego składu. Stanowi źródło polifenoli będących naturalnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwcukrzycowym, przeciwalergicznym i przeciwdrobnoustrojowym. Polifenole ze względu na wysoką aktywność przeciwutleniającą mają zdolność do zwalczania wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Sok z pigwy to bogate źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w nim spore ilości witamin: C, A i B6, tiaminy, kwasu foliowego, ryboflawiny oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, fosforu i potasu. Oprócz wymienionych składników odżywczych w soku z pigwy zawarte są jeszcze garbniki, olejek eteryczny i pektyny. Te ostatnie pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyny.
Sok z pigwy – nie tylko na przeziębienie i grypę
W sposób szczególny sok z pigwy wskazany jest do przyjmowania w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest się narażonym na przeziębienie lub grypę. To właśnie w zwalczaniu objawów tych dolegliwości sok z pigwy stosowany jest najczęściej. Przynosi ulgę przy bolącym gardle i suchym kaszlu.
Sok z pigwy sprawdzi się też na problemy ze strony układu pokarmowego takie jak niestrawność, wymioty, ból brzucha, zgaga czy biegunka. Stosuje się go w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, uszkodzeniach śluzówki żołądka czy nieżycie żołądka i jelit. Podawany jest również dzieciom na poprawę apetytu. Wspomaga przemianę materii i wpływa korzystnie na trawienie, dlatego poleca się go osobom o nadmiernej masie ciała.
Na tym nie kończy się korzystne działanie pigwy. Przyrządzony z niej sok wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi i ciśnienia tętniczego, zmniejsza poziom złego cholesterolu. Wykazuje dobry wpływ na pracę wątroby – reguluje jej funkcjonowanie, wzmacnia i regeneruje. Pigwa oddziałuje także na ogólne samopoczucie. Uważa się, że ma właściwości wyciszające i uspokajające.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.