- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Witamina D3 - co jeść, aby zwalczyć jej niedobory?
Artykuł sponsorowany
Witamina D3 kojarzona jest przede wszystkim ze zdrowiem kości. Tymczasem odgrywa również nieocenioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Warto więc zadbać o dostarczenie jej organizmowi w odpowiedniej ilości zwłaszcza przed sezonem chorobowym. Gdzie znajdziemy witaminę D3?
Rola witaminy D w organizmie człowieka
Witamina D bywa nazywana eliksirem życia, bowiem chroni człowieka przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych. Substancja ta w połączeniu z wapniem zapobiega udarom, zawałom serca oraz chorobie wieńcowej. Przeciwdziała także spadkowi poziomu dobrego cholesterolu i pomaga utrzymać właściwy poziom złego cholesterolu. Jej odpowiednia podaż pozwala zmniejszyć nawet o połowę ryzyko rozwoju raka piersi, cukrzycy typu 1 czy stwardnienia rozsianego. Witamina D nie tylko hamuje namnażanie komórek nowotworowych, ale również przyspiesza ich niszczenie. Najbardziej znaną funkcją tej witaminy jest udział w mineralizacji tkanki kostnej i regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforowej. Dzięki takiemu działaniu substancja ta dba o zdrowe kości i zęby. Zapobiega osteoporozie i gwarantuje utrzymanie odpowiedniej gęstości tkanki kostnej, chroniąc przed złamaniami, a także gwarantując szybkie i prawidłowe zrastanie się kości.
Witamina D stymuluje wydzielanie insuliny, co sprawia, że zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wpływa także na tempo spalania tkanki tłuszczowej oraz szybsze pojawianie się poczucia sytości w trakcie jedzenia. Szczególnie ważna jest odpowiednia podaż witaminy D u kobiet w ciąży, bowiem w przypadku niedoborów tej substancji ciężarna staje się bardziej podatna na cukrzycę ciążową, a noworodek na złamania kości, choroby metaboliczne, naczyniowe i autoimmunologiczne.
Witamina słońca
Główne źródło witaminy D to światło słoneczne. W warunkach ekspozycji na promieniowanie słońca ludzka skóra wytwarza bowiem aż 90% zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Odpowiedni poziom syntezy witaminy D jest możliwy tylko w określonych warunkach. W Polsce jest to okres wiosenno-letni, od maja do września. Kąpieli słonecznych należy zażywać wtedy pomiędzy godziną 10.00 a 15.00. Minimalny czas ekspozycji na słońce powinien wynosić 15 minut, przy czym konieczne jest odkrycie przynajmniej 18% ciała, czyli na przykład przedramion i podudzi.
Naturalną słoneczną syntezę witaminy D utrudnia jednak wiele czynników. Nawet jeśli jesteśmy w stanie w wyznaczonej porze eksponować skórę na promieniowanie słoneczne, to synteza tej substancji może nie być wydajna w przypadku osób starszych, przy znacznym zanieczyszczeniu powietrza, a także przez stosowanie kremów z filtrem wyższym niż SPF 15 oraz przy pochmurnej pogodzie. Kiedy naturalna synteza witaminy D z promieni słońca nie jest możliwa, należy zadbać o odpowiednią podaż tej substancji przy pomocy właściwych składników diety.
W czym znajduje się witamina D?
Witamina D w pożywieniu może przyjmować postać dwóch związków: witaminy D3, czyli cholekalcyferolu oraz witaminy D2, czyli ergokalcyferolu. Witamina D3 jest obecna w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, zaś witamina D2 zawarta jest w roślinach i grzybach.
Witamina D3 w rybach
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy D3 są ryby. Duże ilości tej substancji zawiera świeży węgorz, dziko żyjący łosoś i śledź. Nieco mniejsze ilości witaminy znajdziemy w sardynkach, dorszu, tuńczyku czy w kawiorze. Dobrym źródłem D3 będą też oleje rybie, np. tran. Duże znaczenie ma również sposób przyrządzenia ryby. Przykładowo, śledź w oleju zawiera 808 j.m. witaminy D3, a śledź marynowany tylko 480 j.m. w 100 gramach produktu.
Witamina D3 w nabiale
Popularnym źródłem witaminy D jest mleko. To o zawartości tłuszczu na poziomie 2% zawiera jednak tylko 0,4-1,2 j.m witaminy w 100 gramach. Znacznie większe ilości tej substancji dostarczają sery żółte (7,6-28 j.m.), a także sery dojrzewające. Spore ilości witaminy zawiera też żółtko jaja.
Witamina D w produktach roślinnych
Witamina D występująca w roślinach to witamina D2, o podobnym działaniu do witaminy D3. Znajdziemy ją przede wszystkim w grzybach - zawierają ją shitake, pieprznik jadalny, pieczarki i drożdże piwne. Poza tym owoce czy warzywa mają w sobie znikome ilości tej substancji. Bardzo często do soków czy napojów roślinnych dodaje się więc syntetyczną witaminę D, która ma poprawić wartości odżywcze tego typu produktów.
Witamina D a diety
Podaż naturalnej witaminy D może być utrudniona ze względu na dietę eliminacyjną, alergie pokarmowe czy preferencje smakowe. Najwięcej tej substancji zawiera bowiem mięso, a także produkty spożywcze odzwierzęce, czyli jajka, mleko i jego przetwory. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny zatem włączyć do jadłospisu bardzo duże ilości świeżych, tłustych ryb. Natomiast weganie mogą dbać o odpowiednią podaż tej witaminy jedynie poprzez ekspozycję na słońce oraz suplementację, którą wesprą także produkty roślinne wzbogacone witaminą D.
Przy wysokim poziomie syntezy witaminy D3 z promieni słonecznych w połączeniu z dobrze skomponowaną dietą, sięganie po suplementy w postaci kapsułek z witaminą D rozpuszczoną w oleju nie będzie konieczne. Warto zadbać więc o wybór świeżych produktów i ich odpowiednie przyrządzenie (najlepiej gotowanie lub pieczenie). Przemyślanych zakupów pomoże dokonać przegląd aktualnych promocji zawartych w gazetkach promocyjnych różnych supermarketów i hipermarketów które można znaleźć na stronie Gazetkonosz.pl.
Niedobór witaminy D i jego skutki
Niedobory witaminy D3 wykrywa się zarówno u osób w wieku podeszłym, jak i u najmłodszych. Zbyt niski poziom tego związku w organizmie człowieka uderza w wiele układów organizmu - w tym między innymi w układ kostny, nerwowy i odpornościowy.
Skutkami niedoboru witaminy D będą:
- skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego,
- zniekształcenia sylwetki,
- złamania,
- stany zapalne skóry,
- pogorszenie słuchu,
- wypadanie zębów,
- pogorszenie naturalnej odporności,
- problemy związane z funkcjonowaniem układu nerwowego,
- różne choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów,
- osteoporoza,
- przyspieszenie procesu starzenia,
- zwiększenie ryzyka rozwoju raka piersi, jelita grubego i prostaty.
Po czym rozpoznać, że organizm zmaga się z niedoborem witaminy D? Najpewniejszym sposobem sprawdzenia stężenia witaminy w organizmie jest oznaczenie jej poziomu z surowicy krwi. Badanie tego typu wykonuje się zwykle na zlecenie lekarza, który podejrzewa niedobór związku na podstawie innych wyników badań lub objawów pacjenta. U osób dorosłych zbyt niski poziom witaminy D daje o sobie znać poprzez:
- bóle mięśni i kości,
- szybkie przemęczanie się,
- bezsenność,
- problemy z apetytem,
- biegunkę,
- choroby przyzębia,
- nadwagę,
- ogólne osłabienie,
- spadek odporności,
- nadciśnienie,
- wrażenie bólu skóry.
Z kolei w przypadku niemowląt i małych dzieci niedobory witaminy D3 objawiają się poprzez powolne zrastanie ciemiączka, krzywicę żeber i kości, zaparcia, powolny wzrost, guzy czołowe oraz "płaską" główkę.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.