Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Wybieramy najzdrowsze warzywa do naszego ogrodu

Artykuł sponsorowany

2021-09-23 12:33
Pęczek podłużnych buraków ćwikłowych z botwiną.

Warzywa to skarbnica witamin, soli mineralnych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Wiele badań dowodzi, że ich spożycie korzystnie działa na nasze zdrowie. Oczywiście, warzywa różnią się zawartością substancji prozdrowotnych, dlatego warto zastanowić się, które z warzyw najbardziej nam się przysłużą. Samodzielnie wyhodowane, ekologiczne warzywa to wyjątkowa korzyść dla kondycji naszego organizmu. Sprawdź, jakie gatunki powinny się znaleźć w przydomowym ogrodzie.

Co oferują nam warzywa?

Do zalet diety obitej w warzywa zaliczają się m.in. poprawa pracy układu pokarmowego, działanie antynowotworowe, wspomagające serce i naczynia krwionośne, opóźnianie starzenia się organizmu oraz ochronny wpływ na układ nerwowy. Substancje odżywcze zawarte w warzywach są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż suplementy zakupione w aptece. Prócz tego, wiele związków zawartych w jarzynach nie jest możliwych do syntetycznego uzyskania. Najwięcej dobroczynnych składników znajdziemy w świeżych, surowych, dojrzałych okazach. Uprawiane bez sztucznych nawozów, niepryskane chemicznymi środkami ochrony, dostarczą nam porządnego zastrzyku witamin oraz makro i mikroelementów. 

Zawarte w warzywach i nasionach na kiełki specyficzne substancje wspomagają działanie kuracji leczniczych. W kłopotach ze zdrowiem pomogą nam:

  • karotenoidy (marchew, dynia, pomidory i papryka), 
  • antocyjany (czerwona kapusta, bakłażany),
  • inulina (cykoria, skorzonera),
  • kwercetyna i allicyna (cebula i czosnek),
  • sulforafan (brokuły, jarmuż).
Szklana miska z sałatą, pomidorami i kiełkami.

Do tego możemy dołożyć porcję pełnowartościowego białka z roślin, które zapewni nam energię i efektywną regenerację mięśni. Wato też zwrócić uwagę na ciemno zabarwione warzywa, skrywające antocyjany. Fioletowo-czerwone, naturalne barwniki to bardzo cenny element diety. Ich spożycie ma działanie przeciwnowotworowe, wpływa protekcyjne na układ krążenia, chroni wątrobę oraz spowalnia procesy starzenia się komórek. Inną substancją o dużym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania naszego zdrowia jest błonnik pokarmowy. Ten składnik warzyw ma wiele pozytywnych właściwości. Pomaga w zachowaniu właściwej perystaltyki jelit, sprzyja rozwojowi flory jelitowej, zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Poza tym błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza miażdżycy oraz minimalizuje rozwój nowotworu jelita grubego. Bardzo zdrowe są również nasiona na kiełki. Na rynku istnieje ich wiele rodzajów: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki/

Top lista najzdrowszych warzyw do samodzielnej uprawy

Najlepsze efekty działania substancji biologicznie aktywnych uzyskamy, zjadając warzywa wyhodowane własnoręcznie. Jest to najlepsze rozwiązanie, łączące optymalną zawartość związków odżywczych z aspektem ekonomicznym. Uprawiając własne warzywa, mamy pewność co do ich pochodzenia, a przy tym nie ponosimy kosztów zakupu certyfikowanych produktów ekologicznych. Przyjrzyjmy się bliżej, 10 gatunkom warzyw, które wpłyną na jakość naszego samopoczucia. 

  1. Buraki ćwikłowe – niepozorne z wyglądu korzenie to istny skarbiec drogocennych substancji pokarmowych. Bogate z żelazo, pomagają zwalczyć anemię i usunąć toksyny z organizmu. Systematycznie spożywane, wzmacniają i podnoszą wydolność organizmu. Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi, przyczyniając się do zapobiegania zawałom serca. Czerwony barwnik buraków- betanina – działa redukująco na nowotwory i zmiany przedrakowe. Badania naukowe dowodzą, że betanina może spowolnić rozwój choroby Alzhaimera. 
  2. Cebula - jest warzywem obitym w witaminę C oraz szereg pierwiastków mineralnych: magnez, fosfor, siarkę, krzem i cynk. Skutecznie zwalcza przeziębienia, pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Jest niezastąpionym środkiem bakteriobójczym oraz minimalizuje wystąpienie zagrożenia zachorowania na nerek, jajników i jelita grubego. To popularne warzywo działa podobnie jak leki antyhistaminowe – jest bezcenna dla alergików i chorujących na astmę. 
  3. Czosnek – wybitne warzywo na polu walki z bakteriami i wirusami, uważany z naturalny antybiotyk. Poprawia trawienie, eliminuje pasożyty układu pokarmowego. Jego mocno pachnące ząbki uelastyczniają naczynia krwionośne oraz redukują lepkość krwi, co przekłada się na ograniczenie udarów i zawałów serca.  
  4. Marchew – pomarańczowy miąższ jest bogaty w beta-karoten (prowitamina A), witaminę E, witaminy z grupy B. Zajadanie marchewki sprzyja poprawie cery i wzroku, wzmocnieniu odporności, lepszej ochronie komórek przed nowotworami.  
  5. Pietruszka -  zarówno korzeń, jak i natka mają liczne zastosowania w fitoterapii. Zawiera pokaźną dawkę witaminy C, żelaza oraz potasu. Jej spożycie polecane jest osobom z anemią, nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami układu wydalniczego. Z uwagi na właściwości moczopędne pomaga usunąć toksyny z organizmu. 
  6. Kapusta – bogata w witaminy C, B i K oraz potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Surówki i sok z kapusty wspomagają walkę z wrzodami żołądka i pasożytami. Ponadto, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Zawartość aminokwasu – glutaminy – przekłada się nadziałanie przeciwzapalne warzywa. Atutem jest możliwość spożywania jej w różnej formie: surowej, kiszonej i gotowanej. 
  7. Sałata – to proste w uprawie warzywo liściowe, dostarczy do organizmu witaminy C, E oraz potasu i magnezu, wapnia, kwasu foliowego oraz błonnika. Zielone listki to bomba przeciwutleniaczy. Konsumowanie sałaty wzmocni nerwy, poprawi trawienie, zwiększy odporność organizmu. 
  8. Szpinak- cenne listki mają mnóstwo beta-karotenu, folianów, witaminy C oraz zbawiennej dla wzroku luteiny. Jest bronią przed miażdżycą, nowotworami i nadciśnieniem. Nie może go zabraknąć w menu osób z nadpobudliwością. 
  9. Pomidory – wybitne walory zdrowotne opierają się na zawartości likopenu.  Jest to składnik odżywczy działający na zminimalizowanie wystąpienia chorób krążenia i zmian nowotworowych, w tym raka prostaty oraz szyjki macicy i jelita grubego.  Spożywanie pomidorów też wspiera odporność organizmu. 
  10. Jarmuż – zielone warzywo, które jest znane od bardzo dawna to źródło białka, witamin C i K oraz potasu i wapnia. Do specyficznych substancji występujących w jego liściach należy sulforafan – antyoksydant o silnym działaniu antynowotworowym.
Nasiona i strączki świeżego, zielonego groszku.

Jako nowość uprawiana w ogrodach występuje rukiew wodna. To drobne warzywo liściowe, któremu badacze przyznali ogromną moc zdrowotną. Ma potężne dawki witaminy C, prowitaminy A oraz wiele innych substancji prozdrowotnych. Działa silnie przeciwnowotworowo, obniża trójglicerydy i cholesterol, opóźnia procesy starzenia oraz pomaga naprawić DNA białych krwinek. 

Uprawa własnych, nieskażonych warzyw i nasion na kiełki może przynieść nieoszacowane korzyści dla naszego zdrowia i witalności. Bilansowana dieta uwzględnia duże ilości jarzyn, spożywanych każdego dnia. Sam zdecyduj, które z nich chcesz zjadać, by podreperować stan organizmu. Nie wahaj się, sięgnij po nasiona i załóż własny warzywnik!


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów