- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Wybieramy najzdrowsze warzywa do naszego ogrodu
Artykuł sponsorowany
Warzywa to skarbnica witamin, soli mineralnych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Wiele badań dowodzi, że ich spożycie korzystnie działa na nasze zdrowie. Oczywiście, warzywa różnią się zawartością substancji prozdrowotnych, dlatego warto zastanowić się, które z warzyw najbardziej nam się przysłużą. Samodzielnie wyhodowane, ekologiczne warzywa to wyjątkowa korzyść dla kondycji naszego organizmu. Sprawdź, jakie gatunki powinny się znaleźć w przydomowym ogrodzie.
Co oferują nam warzywa?
Do zalet diety obitej w warzywa zaliczają się m.in. poprawa pracy układu pokarmowego, działanie antynowotworowe, wspomagające serce i naczynia krwionośne, opóźnianie starzenia się organizmu oraz ochronny wpływ na układ nerwowy. Substancje odżywcze zawarte w warzywach są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż suplementy zakupione w aptece. Prócz tego, wiele związków zawartych w jarzynach nie jest możliwych do syntetycznego uzyskania. Najwięcej dobroczynnych składników znajdziemy w świeżych, surowych, dojrzałych okazach. Uprawiane bez sztucznych nawozów, niepryskane chemicznymi środkami ochrony, dostarczą nam porządnego zastrzyku witamin oraz makro i mikroelementów.
Zawarte w warzywach i nasionach na kiełki specyficzne substancje wspomagają działanie kuracji leczniczych. W kłopotach ze zdrowiem pomogą nam:
- karotenoidy (marchew, dynia, pomidory i papryka),
- antocyjany (czerwona kapusta, bakłażany),
- inulina (cykoria, skorzonera),
- kwercetyna i allicyna (cebula i czosnek),
- sulforafan (brokuły, jarmuż).
Do tego możemy dołożyć porcję pełnowartościowego białka z roślin, które zapewni nam energię i efektywną regenerację mięśni. Wato też zwrócić uwagę na ciemno zabarwione warzywa, skrywające antocyjany. Fioletowo-czerwone, naturalne barwniki to bardzo cenny element diety. Ich spożycie ma działanie przeciwnowotworowe, wpływa protekcyjne na układ krążenia, chroni wątrobę oraz spowalnia procesy starzenia się komórek. Inną substancją o dużym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania naszego zdrowia jest błonnik pokarmowy. Ten składnik warzyw ma wiele pozytywnych właściwości. Pomaga w zachowaniu właściwej perystaltyki jelit, sprzyja rozwojowi flory jelitowej, zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Poza tym błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza miażdżycy oraz minimalizuje rozwój nowotworu jelita grubego. Bardzo zdrowe są również nasiona na kiełki. Na rynku istnieje ich wiele rodzajów: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki/
Top lista najzdrowszych warzyw do samodzielnej uprawy
Najlepsze efekty działania substancji biologicznie aktywnych uzyskamy, zjadając warzywa wyhodowane własnoręcznie. Jest to najlepsze rozwiązanie, łączące optymalną zawartość związków odżywczych z aspektem ekonomicznym. Uprawiając własne warzywa, mamy pewność co do ich pochodzenia, a przy tym nie ponosimy kosztów zakupu certyfikowanych produktów ekologicznych. Przyjrzyjmy się bliżej, 10 gatunkom warzyw, które wpłyną na jakość naszego samopoczucia.
- Buraki ćwikłowe – niepozorne z wyglądu korzenie to istny skarbiec drogocennych substancji pokarmowych. Bogate z żelazo, pomagają zwalczyć anemię i usunąć toksyny z organizmu. Systematycznie spożywane, wzmacniają i podnoszą wydolność organizmu. Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi, przyczyniając się do zapobiegania zawałom serca. Czerwony barwnik buraków- betanina – działa redukująco na nowotwory i zmiany przedrakowe. Badania naukowe dowodzą, że betanina może spowolnić rozwój choroby Alzhaimera.
- Cebula - jest warzywem obitym w witaminę C oraz szereg pierwiastków mineralnych: magnez, fosfor, siarkę, krzem i cynk. Skutecznie zwalcza przeziębienia, pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Jest niezastąpionym środkiem bakteriobójczym oraz minimalizuje wystąpienie zagrożenia zachorowania na nerek, jajników i jelita grubego. To popularne warzywo działa podobnie jak leki antyhistaminowe – jest bezcenna dla alergików i chorujących na astmę.
- Czosnek – wybitne warzywo na polu walki z bakteriami i wirusami, uważany z naturalny antybiotyk. Poprawia trawienie, eliminuje pasożyty układu pokarmowego. Jego mocno pachnące ząbki uelastyczniają naczynia krwionośne oraz redukują lepkość krwi, co przekłada się na ograniczenie udarów i zawałów serca.
- Marchew – pomarańczowy miąższ jest bogaty w beta-karoten (prowitamina A), witaminę E, witaminy z grupy B. Zajadanie marchewki sprzyja poprawie cery i wzroku, wzmocnieniu odporności, lepszej ochronie komórek przed nowotworami.
- Pietruszka - zarówno korzeń, jak i natka mają liczne zastosowania w fitoterapii. Zawiera pokaźną dawkę witaminy C, żelaza oraz potasu. Jej spożycie polecane jest osobom z anemią, nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami układu wydalniczego. Z uwagi na właściwości moczopędne pomaga usunąć toksyny z organizmu.
- Kapusta – bogata w witaminy C, B i K oraz potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Surówki i sok z kapusty wspomagają walkę z wrzodami żołądka i pasożytami. Ponadto, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Zawartość aminokwasu – glutaminy – przekłada się nadziałanie przeciwzapalne warzywa. Atutem jest możliwość spożywania jej w różnej formie: surowej, kiszonej i gotowanej.
- Sałata – to proste w uprawie warzywo liściowe, dostarczy do organizmu witaminy C, E oraz potasu i magnezu, wapnia, kwasu foliowego oraz błonnika. Zielone listki to bomba przeciwutleniaczy. Konsumowanie sałaty wzmocni nerwy, poprawi trawienie, zwiększy odporność organizmu.
- Szpinak- cenne listki mają mnóstwo beta-karotenu, folianów, witaminy C oraz zbawiennej dla wzroku luteiny. Jest bronią przed miażdżycą, nowotworami i nadciśnieniem. Nie może go zabraknąć w menu osób z nadpobudliwością.
- Pomidory – wybitne walory zdrowotne opierają się na zawartości likopenu. Jest to składnik odżywczy działający na zminimalizowanie wystąpienia chorób krążenia i zmian nowotworowych, w tym raka prostaty oraz szyjki macicy i jelita grubego. Spożywanie pomidorów też wspiera odporność organizmu.
- Jarmuż – zielone warzywo, które jest znane od bardzo dawna to źródło białka, witamin C i K oraz potasu i wapnia. Do specyficznych substancji występujących w jego liściach należy sulforafan – antyoksydant o silnym działaniu antynowotworowym.
Jako nowość uprawiana w ogrodach występuje rukiew wodna. To drobne warzywo liściowe, któremu badacze przyznali ogromną moc zdrowotną. Ma potężne dawki witaminy C, prowitaminy A oraz wiele innych substancji prozdrowotnych. Działa silnie przeciwnowotworowo, obniża trójglicerydy i cholesterol, opóźnia procesy starzenia oraz pomaga naprawić DNA białych krwinek.
Uprawa własnych, nieskażonych warzyw i nasion na kiełki może przynieść nieoszacowane korzyści dla naszego zdrowia i witalności. Bilansowana dieta uwzględnia duże ilości jarzyn, spożywanych każdego dnia. Sam zdecyduj, które z nich chcesz zjadać, by podreperować stan organizmu. Nie wahaj się, sięgnij po nasiona i załóż własny warzywnik!
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.