- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Ksylitol nie dla wszystkich: co musisz wiedzieć?
Artykuł sponsorowany
Ksylitol uważany jest za bezpieczną alternatywę dla tradycyjnego cukru. Czy jest tak w rzeczywistości? Kto powinien unikać słodzenia ksylitolem?
Ksylitol - słodki zastępnik cukru
Ksylitol pierwotnie pozyskiwany był z kory brzozowej, dlatego inaczej nazywany jest "cukrem brzozowym". Zgodnie z najnowszymi rozporządzeniami Unii Europejskiej, uznawany jest za bezpieczny środek spożywczy. Ksylitol polecany jest głównie osobom z zaburzoną tolerancją glukozy i diabetykom, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjny cukier, a do jego trawienia nie potrzebna jest insulina. Dodatkowo wykazano, że w przeciwieństwie do cukru trzcinowego czy buraczanego, nie powoduje próchnicy - więc jest dobrym rozwiązaniem również dla dzieci. Co więcej, ksylitol jest o 40% mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier. Wydaje się zatem, że to idealny środek, który może być spożywany przez wszystkich i powinien wręcz zastąpić inne rodzaje cukru. Czy jednak na pewno?
Ciemna strona białego słodzika
Liczne badania potwierdzają, że regularne stosowanie ksylitolu w diecie powoduje bolesne wzdęcia i gazy. Osoby, które codziennie spożywają ksylitol mogą również doświadczać biegunek i nasilenia się objawów zespołu jelita drażliwego. Dzieje się tak, ponieważ ksylitol w dużej mierze nie podlega absorpcji w jelicie cienkim, ale przechodzi do jelita grubego, w którym podlega gwałtownej fermentacji. Jej efektem ubocznym są właśnie wzdęcia, dyskomfort w dolnej części brzucha i złe samopoczucie. Co gorsza, dowiedziono, że tego typu procesy fermentacyjne, jeśli zachodzą często w jelicie grubym, prowadzą do zaburzenia naturalnej równowagi flory bakteryjnej. A to poważniejsza kwestia, niż może się wydawać.
Bakterie w jelitach a samopoczucie
To, jakie szczepy bakterii i w jakich proporcjach zamieszkują nasze jelita, znacząco wpływa na homeostazę całego organizmu. Nadmierne spożywanie cukrów i ksylitolu, powoduje namnażanie się bakterii, które w nadmiarze prowadzą do grzybicy. Niezbilansowana flora bakteryjna jelit wpływa na ogólne samopoczucie - w tym psychiczne. Istnieją badania potwierdzające związek między ubogą florą bakteryjną jelit, a stanami depresyjnymi i apatią. Nieodpowiednia flora bakteryjna to również problemy trawienne, bóle żołądka i tzw. "zachcianki" spożywcze (ochota na przetworzone produkty, słodkości i smażone potrawy).
Dowiedziono również, że duża ilość ksylitolu powoduje zwiększanie się stężenia kwasu moczowego we krwi, a tym samym odkładanie się kamieni w nerkach. Zaobserwowano, że ksylitol może również powodować alergie - szczególnie u dzieci.
Czy ksylitol pomaga jeść zdrowiej?
Ksylitol polecany bywa jako alternatywa dla cukru, ponieważ ma być od niego zdrowszy. Tymczasem dietetycy apelują o rozwagę i umiar w jego spożywaniu. Chociaż ma niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru i jest mniej kaloryczny, może to stanowić również jego wadę. Ksylitol przez specjalistów uważany jest za "mniejsze zło", jednak nadal trudno znaleźć go na liście polecanych produktów. Jedzenie słodkości doprawionych ksylitolem może bowiem zwiększać ochotę na ich spożywanie, a wspomniana konsekwencja w postaci zaburzonej równowagi bakteryjnej zwiększa podatność na sięganie po niezdrowe przetworzone produkty. Używając ksylitolu regularnie łatwo zatem wpaść w jego pułapkę: chcąc jedząc zdrowiej przez ograniczanie cukru, możemy paradoksalnie pogorszyć stan swojego zdrowia.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu https://uczymyjakslodzic.pl/zastepujesz-cukier-ksylitolem-oto-7-faktow-ktore-musisz-znac/
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.