- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
- Medycyna estetyczna
Grelina (hormon głodu) — rola w organizmie, badanie, normy, wysoki i niski poziom leptyny
- Publikacja:
- 2025-07-04 14:09
- Aktualizacja:
- 2025-07-04 14:09
Gospodarka hormonalna ludzkiego organizmu jest niezwykle skomplikowana i składa się z wielu wzajemnie korelujących ze sobą procesów. Wiele czynników wpływa na zwiększone lub zmniejszone wydzielanie konkretnego hormonu. Grelina to hormon, którego wydzielanie nasila m.in. uczucie głodu. W jaki sposób działa hormon głodu? Jakie jest prawidłowe stężenie greliny i leptyny (hormonu sytości) w organizmie? Co robić przy istnieniu zaburzeń hormonalnych? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.

Co to jest grelina?
Grelina, zwana też hormonem głodu, odpowiada w organizmie człowieka za uczucie głodu i chęć spożycia pokarmu. Wydzielana jest przez komórki A w przewodzie pokarmowym. Główną funkcję wydzielniczą greliny pełni żołądek (mniejszy udział w tym procesie ma trzustka oraz jelito cienkie).
Jak działa grelina?
Oprócz uczucia głodu grelina wpływa również na inne procesy w ludzkim organizmie. Dzięki regulacji głodu-sytości, wspomaga utrzymanie organizmu w stanie równowagi i ogólnego dobrostanu. Co więcej, reguluje zużycie energii, kontroluje pracę żołądka (głównie jego motorykę), wpływa na czynność trzustki, bierze udział w regulacji snu i pracy układu sercowo-naczyniowego.
Rolą greliny jest również m.in. aktywizująca na ilość uwalnianego hormonu wzrostu (zwiększa się jego stężenie), najprawdopodobniej poprzez aktywność na poziomie przysadki oraz podwzgórza. Podejrzewa się, że niewystarczające stężenie greliny w organizmie i problem z właściwym jej wytwarzaniem ma związek z objawowym niedoborem hormonu wzrostu.
Regulacja hormonów głodu i sytości
Hormon głodu, poza wymienionymi wyżej, ma także wpływ na zmniejszenie ilości wytwarzanej w trzustce insuliny, co przekłada się na regulację gospodarki węglowodanowej i ma szczególne znaczenie dla diabetyków. Grelina wzmaga proces syntezy adipocytów, czyli komórek tłuszczowych, w których produkowany jest hormon przeciwstawny do greliny — leptyna.
Grelina i leptyna to odpowiednio hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Zwiększone wytwarzanie greliny ma miejsce np. w momencie wystąpienia hipoglikemii, w przypadku głodzenia się (celowego lub nie) oraz po podaży leptyny.
Jak zbadać stężenie greliny lub leptyny?
Badanie greliny lub leptyny jest oznaczeniem wykonywanym z surowicy krwi. Na badanie zwykle należy zwrócić się w godzinach porannych, na czczo. Może jednak zdarzyć się, iż konieczne jest kilkukrotne oznaczenie stężenia np. hormonu głodu w ciągu dnia zależnie od czasu przed i po spożyciu posiłku. Dokładne wskazówki pacjent powinien otrzymać od lekarza zlecającego badanie.
Grelina i leptyna — normy
Stężenie hormonów głodu i sytości zależy od wielu czynników działających na organizm. Fizjologicznie ich stężenie zmienia się w ciągu dnia, dlatego znaczenie podczas badania ma godzina pomiaru oraz np. pora i rodzaj ostatnio spożytego posiłku. Poziom greliny i leptyny różni się także zależnie od płci i wieku.
Choć normy mogą różnić się zależnie od laboratorium, zakłada się, że wynoszą one odpowiednio:
- dla greliny: 145–160 fmol/ml przy oznaczeniu wykonanym na czczo;
- dla leptyny: 0,35–9,61 µg/l u męźczyzn; 2,43–28 µg/l u kobiet.
Podejrzenie niewłaściwego wydzielanie greliny — co robić?
Nieprawidłowe, zbyt wysokie stężenie greliny może występować np. u osób otyłych. Inne zaburzenia hormonalne również mogą oddziaływać na zaburzenie syntezy i wytwarzania hormonu głodu. Na gospodarce hormonalnej najlepiej zna się lekarz — endokrynolog — i to do tego specjalisty powinny udać się osoby mogące mieć nieprawidłowy poziom greliny w organizmie.
Przed wizytą u lekarza warto zastanowić się nad historią chorobową swoją i najbliższej rodziny, gdyż lekarz najprawdopodobniej będzie o to pytał. Należy również zastanowić się nad spożywaną dietą, czy stylem życia. Nawet z pozoru błahe czynniki mogą wpływać na zaburzenia hormonalne, co będzie ważne podczas diagnostyki i leczenia.
Wizytę u wybranego specjalisty umówisz z łatwością i bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Bibliografia
- Kędzia, A., Przybyszewska, W. (2007). Grelina – nowy hormon zaangażowany w regulację wzrastania i homeostazę metaboliczną ustroju. Endokrynologia Pediatryczna, 6, 3(20). DOI: 10.18544/EP-01.06.03.0095.
- Michalski, B., Krzemińska-Pakuła, M., Kasprzak, J.D. (2008). Przez żołądek do serca – znaczenie greliny w patogenezie schorzeń układu krążenia. Kardiol Pol, 66, s. 564-568.
- Leptyna (hormon sytości). Dostępna na: https://www.alab.pl/badanie/leptyna-m62. (Dostęp: kwiecień 2025).
Autor
Redakcja lekarzebezkolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.