Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Spirulina - alga o wielu zdrowotnych właściwościach

Jednym z bardziej popularnych trendów w dietetyce są superfoods, czyli żywność funkcjonalna zawierająca znaczące dawki minerałów, witamin i innych korzystnych dla zdrowia związków. Takim produktom często przepisuje się właściwości prozdrowotne, choć nie zawsze jest to uzasadnione. Jednym z takich produktów jest spirulina. Co w sobie zawiera i czy rzeczywiście warto włączyć ją do swojej diety?

Spirulina - alga o wielu zdrowotnych właściwościach

Spirulina - co to takiego?

Algi występują na całej kuli ziemskiej, w wodzie i miejscach o wysokiej. Choć nie posiadają wykształconych tkanek, potrafią odżywiać się samodzielnie za pomocą fotosyntezy. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości chlorofilu. Algami są m.in. sinice, a ich często występującym przedstawicielem są Arthrospira platensis oraz Arthrospira maxima, z których uzyskuje się spirulinę.

Algi te występują na terenach Afryki, Ameryki Południowej oraz Azji, gdzie hodowane są na skalę masową. Największym producentem są Chiny, Stany Zjednoczone, Tajwan, Tajlandia oraz Indie. Spirulina ma kolor ciemnoturkusowy, sprzedaje się ją w formie proszku lub wygodnych w stosowaniu sprasowanych tabletek.

Spirulina i jej wartości odżywcze

Swoją popularność spirulina zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości białka, które stanowi od 50% do nawet 70% jej masy. Ponadto alga ta zawiera aż 12 aminokwasów endogennych i 8 aminokwasów egzogennych, dzięki czemu polecana jest przez dietetyków jako łatwo przyswajalne źródło białka dla osób, które ograniczają lub całkowicie wykluczyły spożycie mięsa. W spirulinie obecne są też tłuszcze, stanowiące około 1,5 - 12% suchej masy, w tym: kwas γ-linolenowy, α-linolenowy, kwas stearynowy, kwas eikozapentaenowy. Nie brak w niej również węglowodanów, takich jak glikogen lub spirulinian wapnia.

Ta niepozorna alga to także bogactwo witamin: C, E, z grupy B (B1, B2, B6), K i PP oraz minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu, sodu i fosforu. Wreszcie spirulina jest źródłem takich związków, jak: kwas foliowy, flawonoidy, beta-karoten, zeaksantyna, czy glukozamina.

Czy spirulina jest korzystna dla zdrowia?

Spirulina stała się ogromnie popularna, co chętnie wykorzystują producenci suplementów diety. Czy rzeczywiście jest tak korzystna dla naszego zdrowia, jak powszechnie się uważa? Badania, które na ten temat przeprowadzono pokazują, że stosowanie spiruliny posiada wiele zalet. 

  • Bogactwo przeciwutleniaczy - spirulina to prawdziwy zmiatacz wolnych rodników! Zawarte w niej przeciwutleniacze - witamina C oraz E, chlorofil, beta-karoten i fikocyjanina - korzystnie oddziałują na układ krążenia, zmniejszając ryzyko poważnych chorób krążenia.
  • Łatwo przyswajalne białko - wysoka zawartość białka czyni ze spiruliny dobrą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co ważne, spirulina zawiera też żelazo, co jest ważne dla osób na diecie bezmięsnej, czy borykających się z anemią.
  • Cholesterol w normie - badania dowodzą, że spirulina może być pomoca w kontrolowaniu poziomy cholesterolu oraz trójglicerydów.
  • Cukier pod kontrolą - spirulina zawiera fikocyjaninę i fenyloalaninę, które pomagają obniżać podwyższone stężenie glukozy po posiłku.
  • Sposób na wirusy - niektóre badania potwierdzają, że zawarty w spirulinie spirulan wapnia może działań przeciwwirusowo w stosunku do wirusów, takich jak: wirus cytomegalii, HIV-1 i HSV-2.
  • Zdrowe oczy - spirulina zawiera sporo zeaksantyny, która korzystnie wpływa na kondycję naszego wzroku.
  • Wsparcie odporności - spirulina posiada zdolność pobudzania pracy układu immunologicznego, co oznacza, że może wspomagać odporność naszego organizmu na infekcje.

Czy spirulina jest korzystna dla zdrowia? LekarzeBezKolejki.pl

Czy można schudnąć stosując spirulinę?

Spirulina często reklamowana jest jako sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Dietetycy są zgodni, że zawarte w niej wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy i minerały z pewnością wspomogą ten proces. Niemniej jednak spirulina nie jest środkiem odchudzającym i nie daje takiego efektu. Może być jednak elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną.

Czy każdy może stosować spirulinę?

Spirulina jest dostępna w formie proszku oraz tabletek. Aby jej stosowanie było dla nas korzystne, należy kupić produkt wysokiej jakości. Algi powinny pochodzić ze sprawdzonego i bezpiecznego źródła. Może się to wiązać z wyższą ceną, mamy jednak wówczas pewność, że stosujemy algi bez zanieczyszczeń, metali ciężkich, czy chorobotwórczych mikroorganizmów. O dobrej jakości spirulinę najlepiej zapytać dietetyka.

Choć spirulina posiada szereg korzystnych właściwości, jej stosowanie powinniśmy skonsultować ze swoim lekarzem rodzinnym lub lekarzem prowadzącym. Ze względu na swoje właściwości immunizacyjne nie jest polecana osobom zmagającym się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym, gdyż może zaostrzać ich przebieg. Zatem osoby chorujące na chorobę Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, czy stwardnienie rozsiane powinny unikać spiruliny. Warto wiedzieć również to, że spirulina może osłabiać działanie leków immunosupresyjnych. Z jej stosowania powinny też zrezygnować chorzy na fenyloketonurię, bo może nasilać jej objawy.

U osób zdrowych nie zaobserwowano znaczących skutków ubocznych stosowania spiruliny. Możliwe są jednak reakcje alergiczne, a także pewne niepożądane skutki, jak: zaczerwienienie twarzy, bóle głowy, bóle mięśni, czy nadmierna potliwość. Dlatego spirulinę warto stosować po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem oraz zgodnie z zaleceniami producenta.

Więcej artykułów