Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Dlaczego karmienie piersią jest ważne?

2019-11-29 12:17
Dlaczego karmienie piersią jest ważne?

Karmienie piersią jest naturalną metodą odżywiania, która stymuluje układ odpornościowy dziecka, dba o jego rozwój intelektualny oraz chroni przed alergiami. Warto podkreślić, że karmienie piersią jest również bardzo korzystne dla mamy. Trzeba jednak pamiętać, że są różne sytuacje, w których karmienie piersią może być niewskazane. Jednak jeśli możesz karmić i zastanawiasz się, czy warto to robić oraz jakie korzyści dla dziecka i dla matki przynosi karmienie piersią – przeczytaj ten artykuł.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w mleku kobiecym?

Poznanie składu naturalnego pokarmu pomoże zrozumieć dlaczego jest on tak ważny dla rosnącego dziecka. Do najważniejszych składników odżywczych znajdujących się w naturalnym mleku matki należą:

  • białka – głównie są to łatwe do strawienia białka serwatkowe, które łatwo się trawi i  nie zalegają w brzuszku.  Mleko matki jest bogate w łatwo przyswajalne aminokwasy;
  • węglowodany – laktoza obecna w mleku wspiera rozwój dziecka, uczestniczy w budowie tkanki mózgowej oraz ułatwia wchłanianie białka. Cennymi cukrami są także oligosacharydy (prebiotyki), które wspierają rozwój naturalnej flory jelitowej i chronią przed infekcjami;
  • tłuszcze – dostarczają dziecku dużą porcję energii oraz wspierają budowę układu nerwowego i mózgu. Kwasy tłuszczowe obecne w mleku matki wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
  • witaminy – stężenie witamin w mleku matki zależy od diety. W mleku zdrowej kobiety, pilnującej odpowiedniej diety obecne są cenne witaminy np. witamina A, która ma korzystny wpływ na rozwój skóry i błon śluzowych oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, czy witamina E, która chroni przed nadmiarem wolnych rodników.

Mleko matki bogate jest również w substancje immunologiczne, które wspierają odporność dziecka. Ich skład zmienia się na różnych etapach karmienia. Najważniejsze z nich to:

  • immunoglobulina sekrecyjna (SIgA) – która wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne;
  • nukleotydy – stymulujące produkcję przeciwciał oraz zwiększające aktywność komórek walczących z bakteriami i wirusami;
  • żywe komórki krwi tj. limfocyty T, limfocyty B, makrofagi – te wykazują działanie przeciwbakteryjne i chronią przed infekcjami.

Karmienie piersią – korzyści dla dziecka

Zdaniem pediatrów naturalne mleko kobiece bogate jest w składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju maluszka i zapewnia wszystkie potrzebne wartości odżywcze, aż do momentu, gdy będzie on gotowy na rozszerzenie diety. Dzieci karmione mlekiem matki rzadziej cierpią z powodu kolek i biegunek, ponieważ naturalny pokarm jest lekkostrawny i łatwy do przyswojenia przez niedojrzały przewód pokarmowy dziecka. Karmienie piersią ma pozytywny wpływ na odporność dziecka – mleko zawiera substancje stymulujące odporność i chroniące przed infekcjami jak np. laktoferyna, przeciwciała czy oligosacharydy. Maluszki karmione piersią rzadziej cierpią na zapalenie ucha i zapalenie układu oddechowego. Niewątpliwą zaletą karmienia piersią jest fakt, że zapobiega alergiom - za co w głównej mierze odpowiadają oligosacharydy, które utrzymują równowagę między limfocytami T i przeciwciałami. Karmienie piersią zmniejsza również ryzyko wystąpienia w przyszłości: cukrzycy, otyłości, nadwagi, chorób serca i naczyń krwionośnych oraz niektórych chorób nowotworowych.

Karmienie piersią - korzyści dla matki LekarzeBezKolejki.pl

Karmienie piersią – korzyści dla matki

Karmienie piersią jest niezwykle korzystne nie tylko dla dziecka, ale także dla karmiącej matki. Przede wszystkim buduje silną więź emocjonalną między nim a mamą, co daje kobiecie poczucie spełnienia i chroni przed depresją poporodową. Ginekolodzy pokreślają, że karmienie przynosi kobiecie także korzyści zdrowotne – przyspiesza obkurczenie macicy po porodzie i zmniejsza ryzyko poporodowych krwawień. Pozwala również szybciej pozbyć się dodatkowych kilogramów i wrócić do formy sprzed ciąży. Podczas laktacji wydzielane są dwa hormony - prolaktyna i oksytocyna. Ten drugi zmniejsza stężenie kortyzolu przez co łagodzi stres i uspokaja. Warto też wspomnieć, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania w przyszłości na nowotwór piersi lub jajników. Ogromną zaletą karmienia piersią jest także wygoda i oszczędność pieniędzy.

Jak długo karmić piersią?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby do ukończenia przez dziecko 6. miesiąca życia karmić je wyłącznie piersią, a po tym czasie powoli rozszerzać dietę i nadal kontynuować karmienie piersią, aż do drugiego roku życia. Temat karmienia oraz rozszerzana diety u malucha warto omówić z pediatrą. Wizytę u tego specjalisty z łatwością moża zarezerwować w serwisie LekarzeBezKolejki.pl.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów