- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Dlaczego karmienie piersią jest ważne?
Karmienie piersią jest naturalną metodą odżywiania, która stymuluje układ odpornościowy dziecka, dba o jego rozwój intelektualny oraz chroni przed alergiami. Warto podkreślić, że karmienie piersią jest również bardzo korzystne dla mamy. Trzeba jednak pamiętać, że są różne sytuacje, w których karmienie piersią może być niewskazane. Jednak jeśli możesz karmić i zastanawiasz się, czy warto to robić oraz jakie korzyści dla dziecka i dla matki przynosi karmienie piersią – przeczytaj ten artykuł.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w mleku kobiecym?
Poznanie składu naturalnego pokarmu pomoże zrozumieć dlaczego jest on tak ważny dla rosnącego dziecka. Do najważniejszych składników odżywczych znajdujących się w naturalnym mleku matki należą:
- białka – głównie są to łatwe do strawienia białka serwatkowe, które łatwo się trawi i nie zalegają w brzuszku. Mleko matki jest bogate w łatwo przyswajalne aminokwasy;
- węglowodany – laktoza obecna w mleku wspiera rozwój dziecka, uczestniczy w budowie tkanki mózgowej oraz ułatwia wchłanianie białka. Cennymi cukrami są także oligosacharydy (prebiotyki), które wspierają rozwój naturalnej flory jelitowej i chronią przed infekcjami;
- tłuszcze – dostarczają dziecku dużą porcję energii oraz wspierają budowę układu nerwowego i mózgu. Kwasy tłuszczowe obecne w mleku matki wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
- witaminy – stężenie witamin w mleku matki zależy od diety. W mleku zdrowej kobiety, pilnującej odpowiedniej diety obecne są cenne witaminy np. witamina A, która ma korzystny wpływ na rozwój skóry i błon śluzowych oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, czy witamina E, która chroni przed nadmiarem wolnych rodników.
Mleko matki bogate jest również w substancje immunologiczne, które wspierają odporność dziecka. Ich skład zmienia się na różnych etapach karmienia. Najważniejsze z nich to:
- immunoglobulina sekrecyjna (SIgA) – która wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne;
- nukleotydy – stymulujące produkcję przeciwciał oraz zwiększające aktywność komórek walczących z bakteriami i wirusami;
- żywe komórki krwi tj. limfocyty T, limfocyty B, makrofagi – te wykazują działanie przeciwbakteryjne i chronią przed infekcjami.
Karmienie piersią – korzyści dla dziecka
Zdaniem pediatrów naturalne mleko kobiece bogate jest w składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju maluszka i zapewnia wszystkie potrzebne wartości odżywcze, aż do momentu, gdy będzie on gotowy na rozszerzenie diety. Dzieci karmione mlekiem matki rzadziej cierpią z powodu kolek i biegunek, ponieważ naturalny pokarm jest lekkostrawny i łatwy do przyswojenia przez niedojrzały przewód pokarmowy dziecka. Karmienie piersią ma pozytywny wpływ na odporność dziecka – mleko zawiera substancje stymulujące odporność i chroniące przed infekcjami jak np. laktoferyna, przeciwciała czy oligosacharydy. Maluszki karmione piersią rzadziej cierpią na zapalenie ucha i zapalenie układu oddechowego. Niewątpliwą zaletą karmienia piersią jest fakt, że zapobiega alergiom - za co w głównej mierze odpowiadają oligosacharydy, które utrzymują równowagę między limfocytami T i przeciwciałami. Karmienie piersią zmniejsza również ryzyko wystąpienia w przyszłości: cukrzycy, otyłości, nadwagi, chorób serca i naczyń krwionośnych oraz niektórych chorób nowotworowych.
Karmienie piersią – korzyści dla matki
Karmienie piersią jest niezwykle korzystne nie tylko dla dziecka, ale także dla karmiącej matki. Przede wszystkim buduje silną więź emocjonalną między nim a mamą, co daje kobiecie poczucie spełnienia i chroni przed depresją poporodową. Ginekolodzy pokreślają, że karmienie przynosi kobiecie także korzyści zdrowotne – przyspiesza obkurczenie macicy po porodzie i zmniejsza ryzyko poporodowych krwawień. Pozwala również szybciej pozbyć się dodatkowych kilogramów i wrócić do formy sprzed ciąży. Podczas laktacji wydzielane są dwa hormony - prolaktyna i oksytocyna. Ten drugi zmniejsza stężenie kortyzolu przez co łagodzi stres i uspokaja. Warto też wspomnieć, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania w przyszłości na nowotwór piersi lub jajników. Ogromną zaletą karmienia piersią jest także wygoda i oszczędność pieniędzy.
Jak długo karmić piersią?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby do ukończenia przez dziecko 6. miesiąca życia karmić je wyłącznie piersią, a po tym czasie powoli rozszerzać dietę i nadal kontynuować karmienie piersią, aż do drugiego roku życia. Temat karmienia oraz rozszerzana diety u malucha warto omówić z pediatrą. Wizytę u tego specjalisty z łatwością moża zarezerwować w serwisie LekarzeBezKolejki.pl.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.