- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Witaminy w ciąży - co powinny przyjmować ciężarne?
W ciąży szczególnie warto zadbać o swoje zdrowie oraz zapewnić organizmowi dostęp do wszystkich ważnych dla rozwoju dziecka witamin. Najważniejszym ich źródłem jest odpowiednio zbilansowana dieta, jednak w niektórych przypadkach może ona nie wystarczyć i konieczna może okazać się dodatkowa suplementacja. A jakie witaminy warto przyjmować w ciąży?
Witamina D3 – witamina słońca
Witamina D3 jest niezbędna do właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zachowania dobrego zdrowia przyszłej mamy. Odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki mineralno-wapniowej i fosforowej oraz rozwój kości. Zapobiega hipokalcemii przekładającej się na ryzyko wystąpienia krzywicy u niemowląt i małych dzieci, a u matki osteomalacji i osteoporozy. Hamuje nadmierną proliferację i stymuluje różnicowanie komórek w układzie krwiotwórczym oraz wpływa na właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego. Stosowanie witaminy D3 podczas ciąży zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, niskiej wagi urodzeniowej dziecka, a także wystąpienia bacterial vaginosis - zespołu zaburzeń ekosystemu pochwy, przyczyniającego się do powstania niektórych powikłań ciąży.
Organizm pozyskuje witaminę D3 na dwa sposoby. Pierwszy z nich to synteza skórna pod wpływem promieniowania UV, a drugi to dieta bogata w tłuste ryby, takie jak świeży węgorz, śledź, łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki. Źródłem witaminy D3 w diecie są także żółtka jaja kurzego, sery i jogurty. Jednak ze względu na to, że w naszej kulturze ryby nie goszczą często na naszych talerzach pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 wraz z dietą jest trudne do osiągnięcia.
Ciężarne są grupą szczególnie narażoną na wystąpienie niedoboru witaminy D, stąd też zaleca się u nich wprowadzenie dodatkowej suplementacji. Zgodnie z najnowszymi Rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących dzienna dawka witaminy D3 powinna wynosić 2000 j.m. Jest to wartość pochodząca ze wszystkich dostępnych źródeł (dieta, synteza skórna, suplementy diety). Przed rozpoczęciem takiej suplementacji najlepiej wykonać badanie poziomu witaminy D3, które umożliwi dobranie najbardziej odpowiedniej do aktualnego zapotrzebowania dawki witaminy D3.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju łożyska i płodu. Zmniejsza ryzyko poronienia i wad cewy nerwowej - struktury, z której w późniejszym okresie życia płodowego wykształca się mózg i rdzeń kręgowy. Zapobiega rozszczepowi wargi i podniebienia oraz wadom serca i wadom zaporowym układu moczowego.
Naturalnym źródłem kwasu foliowy są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, podroby, jednak poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości, dlatego pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy wyłącznie przy pomocy diety jest praktycznie niemożliwe.
W organizmie ciężarnej zapotrzebowanie na kwas foliowy znacznie wzrasta. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie kwasu foliowego już w okresie przygotowań do ciąży, na co najmniej 6 tygodni przed planowanym zapłodnieniem. Zalecana dobowa dawka kwasu foliowego wynosi 400 mcg, ale u kobiet z niedokrwistością megaloblastyczną, stosujących wcześniej antykoncepcję hormonalną, leki przeciwpadaczkowe i palących papierosy należy ją odpowiednio zwiększyć.
Pozostałe witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B tj. B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz B12 (cyjanokobalamina) uczestniczą w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów oraz pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Bogate źródło witamin z grupy B stanowią kasze (głównie jęczmienna i gryczana), mięso, podroby (główne źródło witaminy B12), pełnoziarniste pieczywo, orzechy, migdały, jaja, rośliny strączkowe oraz warzywa takie jak kalafior, kapusta, brokuły, szpinak, brukselka.
Witamina C – silny antyoksydant
Witamina C najbardziej kojarzona jest ze wspieraniem pracy układu odpornościowego i zapobieganiem infekcjom. Pełni rolę antyoksydantu - wymiata wolne rodniki tlenowe, chroniąc komórki przed ich uszkodzeniem. Ponadto stanowi koenzym wielu reakcji enzymatycznych, bierze udział w syntezie kolagenu oraz wspomaga wchłanianie żelaza z jelita cienkiego, a tym samym zmniejszając ryzyko anemii z niedoboru żelaza.
Witamina C w dużych ilościach występuje w świeżych owocach i warzywach - porzeczkach, truskawkach, kiwi, cytrusach, agreście, papryce, pomidorach oraz kiszonkach. Niedobory witaminy C występują stosunkowo rzadko i zwykle prowadzenie zdrowej diety wystarcza na pokrycie jej dziennego zapotrzebowania.
Witamina E – witamina młodości
Podobnie jak witamina C należy do grupy antyoksydantów. Jest bardzo ważna w ciąży - zmniejsza ryzyko poronienia oraz anemii zarówno u ciężarnej jak i u dziecka oraz wpływa na prawidłowy rozwój płodu (szczególnie rozwój narządu wzroku).
Dobrym źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika, kiełki i rośliny strączkowe.
Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem
Zarówno niedobór jak i nadmiar witamin mogą zaszkodzić. Dlatego jeśli masz wątpliwości czy twoja dieta jest odpowiednio skomponowana i czy dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych witamin, warto wybrać się po poradę do dietetyka, a ewentualną decyzję o wprowadzeniu dodatkowej suplementacji gotowymi produktami z apteki warto skonsultować ze swoim ginekologiem. Wizytę możesz szybko umówić przez serwis LekarzeBezKolejki.pl, gdzie znajdziesz tysiące specjalistów w całej Polsce.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.