- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Wzdęcia w ciąży - jak sobie z nimi poradzić?
Przez 9 miesięcy ciąży kobieta narażona jest na wiele przypadłości i dolegliwości. Część z nich nie sprawia większych kłopotów, ale są takie, które mocno dają się we znaki. Wzdęcia w ciąży należą do tej drugiej grupy. Choć są zupełnie naturalne, bywają źródłem dyskomfortu. Jak sobie z nimi skutecznie radzić?
Wzdęcia w ciąży – typowa dolegliwość
Wiele ciężarnych skarży się na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wynikające z zaburzeń perystaltyki jelit. Wzdęcia u kobiet w ciąży, podobnie, jak u innych osób, to konsekwencja gromadzenia się gazów w jelitach. Przeważnie pojawiają się na początku ciąży, ale mogą utrzymywać się nawet do końca trzeciego trymestru. Choć są zjawiskiem naturalnym i niegroźnym dla zdrowia kobiety i płodu, mogą być źródłem dyskomfortu i kompleksów. Objawiają się wzdęciem brzucha, które czasem może być nieco bolesne, słyszalnym bulgotaniem i przelewaniem się treści pokarmowej, a także zwiększeniem się obwodu brzucha.
Wzdęcia w ciąży – przyczyny
Jak można przypuszczać, dominującą przyczyną wzdęć są zachodzące w organizmie zmiany hormonalne i fizjologiczne. Jest to odczuwalne zwłaszcza w pierwszym trymestrze, gdy znacząco zwiększa się stężenie progesteronu. Hormon ten jest niezbędny do tego, by zagnieżdżony zarodek mógł się prawidłowo rozwijać. Niestety progesteron wpływa również na spowolnienie perystaltyki jelit. Dodatkowo powiększająca się stale macica zaczyna uciskać na jelita, co dodatkowo utrudnia odpływ gazów. Konsekwencją tego są wzdęcia, a wraz z nimi zaparcia.
Zmiany hormonalne to tylko jeden z czynników. Innym powodem może być źle zbilansowana dieta, uboga w błonnik oraz warzywa i owoce, za to bogata w niezbyt zdrowe i cieżkostrawne produkty. Czynnikami sprzyjającymi wzdęciom są posiłki składające się z dużych ilości mięsa, tłuszczów, napojów gazowanych, węglowodanów prostych, ale również roślin kapustnych i strączkowych, które sprzyjają nadmiernej produkcji gazów w układzie trawiennym.
Występowaniu wzdęć sprzyja także jedzenie w pośpiechu. Chcąc szybko zjeść dany posiłek możemy połykać zbyt dużo powietrza, czego konsekwencją jest jego gromadzenie się w jelitach. Nie bez znaczenia jest również niska aktywność fizyczna, a co za tym idzie, spowolnienie metabolizmu.
Może się zdarzyć, że przyczyną wzdęć są zaburzenia samego układu pokarmowego. Nieodpowiednia mikrobiota jelitowa z przerostem bakterii gnilnych utrudnia prawidłowe trawieni pokarmów. Warto również przyjrzeć się, czy przyczyną nie są nietolerancje pokarmowe. Wzdęcia mogą zdarzać się po spożyciu mleka lub produktów mlecznych, pieczywa lub świeżych owoców.
Jak zapobiegać wzdęciom w ciąży?
Istnieje wiele naturalnych sposobów, które mogą pomóc w walce ze wzdęciami. Warto ten problem omówić z ginekologiem prowadzącym ciążę, aby pomógł nam dobrać odpowiednie metody oraz potwierdził że są one bezpieczne dla naszego zdrowia i zdrowia rozwijającego się dziecka.
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta
O tym, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, nikogo nie trzeba przekonywać. U przyszłych mam jest ona szczególnie ważna ponieważ zapewnia odpowiednią pracę organizmu ciężarnej, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a także umożliwia prawidłowy rozwój płodu. Odpowiednia dieta pomoże również zwalczyć lub przynajmniej złagodzić problem wzdęć.
Konieczne jest zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie. Pomaga on uregulować pracę przewodu pokarmowego, jednak należy spożywać go z umiarem. Zbyt duża podaż włókna roślinnego może skutkować zaparciami. Błonnik znajdziemy w produktach z mąki pełnoziarnistej (pieczywo, makarony), kaszach oraz płatkach (pszenne, owsiane, żytnie), a także warzywach i owocach. Te ostatnie najlepiej jeść ze skórką, bo właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika. Warto również sięgnąć po suszone śliwki oraz siemię lniane. W diecie nie powinno zabraknąć produktów zawierających bakterie probiotyczne, potrzebnych do utrzymania prawidłowej mikrobioty jelitowej. Ich dobrym źródłem są fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt), a także kiszonki.
Warto także zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Najlepszym wyborem będzie średniozmineralizowana woda, zamiast gazowanych i słodzonych napojów.
Więcej ruchu
Jeżeli ginekolog prowadzący ciążę nie widzi przeciwwskazań, warto być bardziej aktywną. Dłuższe spacery, zajęcia na basenie czy zajęcia fitness o umiarkowanej intensywności przyspieszą metabolizm, wpłynął na perystaltykę jelit i jednocześnie poprawią samopoczucie.
Leki i zioła na wzdęcia
Wiele ziół znanych jest z korzystnego wpływu na perystaltykę jelit. Część z nich można z powodzeniem stosować w okresie ciąży. Jeżeli chcemy pozbyć się wzdęć, można spróbować naparów z ziela rumianku, kopru włoskiego, majeranku czy lawendy lekarskiej. Niewskazane są jednak napary z mięty, piołunu, żeń-szenia, lukrecji, rozmarynu i szałwii.
W okresie ciąży większość leków nie jest wskazana, ponieważ mogą one mieć negatywny wpływ na zdrowie płodu, stąd możliwości farmakologicznych jest niewiele. Preparatem, który w tym czasie może być bezpiecznie stosowany, jest symetykon dostępny w postaci kapsułek lub kropli. Choć jest to lek bezpieczny, jego stosowanie należy skonsultować z ginekologiem.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.