- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
BMI - o czym mówi i jak je obliczyć?
Nadwaga i otyłość to coraz częstszy problem, zarówno wśród osób dorosłych, jak i dzieci oraz osób młodych. Nadmierna masa ciała jest jednym z czynników chorób metabolicznych oraz sercowo-naczyniowych, dlatego konieczne jest jej kontrolowanie i podejmowanie działań mających na celu jej redukcję. W jaki sposób sprawdzić, czy nasza waga jest prawidłowa? Czy warto korzystać ze wskaźnika BMI?
Nadwaga - współczesny problem
Nadwaga i otyłość to problem większości krajów zachodu. Z nadmierną masą ciała kłopot mają wszyscy, niezależnie od wieku i płci. Eksperci alarmują, że problem ten z czasem będzie narastał i dotyczył coraz szerszego grona osób. Już teraz w Polsce 30% kobiet i 44% mężczyzn ma nadwagę.
Co jest przyczyną tych niepokojących danych? Dominującym powodem jest nieprawidłowa dieta, obfitująca w cukry proste i tłuszcze nasycone, a także fakt, że jemy więcej niż potrzebuje nasz organizm. Co więcej, tego nadmiaru kalorii nie spalamy, bo coraz mniej się ruszamy. Niska aktywność fizyczna w połączeniu z postępem technologicznym sprawiły, że tyjemy na potęgę.
BMI - czym jest i jak obliczyć ten wskaźnik?
Jednym z najczęściej wykorzystywanych wskaźników jest tzw. wskaźnik BMI (ang. body mass index). Dzięki niemu można wyliczyć wskaźnik masy ciała, dzięki któremu szacuje się ryzyko zachorowania na schorzenia cywilizacyjne związane z nadwagą i otyłością, w tym: miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2.
Wzór na obliczenie BMI jest bardzo prosty:
BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)2
Zatem u osoby, która ma 1,65 m wzrostu i waży 55 kg, wskaźnik BMI wynosi 20,20. Wzór ten ma zastosowanie wyłącznie u osób dorosłych. W przypadku dzieci i młodzieży stosuje się tzw. siatki centylowe.
WHO a normy BMI
Światowa Organizacja Zdrowia podała szczegółową klasyfikację, według której wyliczony wskaźnik BMI można przyporządkować do konkretnego zakresu wagi1.
- <16,00 - wygłodzenie
- 16,00 - 16,99 - wychudzenie
- 17,00 - 18,49 - niedowaga
- 18,50 - 22,99 - norma niski przedział
- 23,00 - 24,99 - norma wysoki przedział
- 25,00 - 27,49 - nadwaga niski przedział
- 27,50 - 29,99 - nadwaga wysoki przedział
- >= 30,00 - otyłość
- 30 - 34,9 - otyłość I stopnia
- 35 - 39,9 - otyłość II stopnia
- 40 - otyłość III stopnia
Podana klasyfikacja masy ciała jest zgodna z aktualnymi wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia.
BMI - czy warto się nim kierować?
Wskaźnik BMI wylicza się szybko, jednak należy mieć świadomość, że nie jest on dokładny i miarodajny. Nie uwzględnia on osobniczych cech danej osoby - wieku, budowy ciała, ilości masy mięśniowej - co często prowadzi do nieprawidłowych wniosków. Dobrym przykładem są osoby bardzo aktywne fizycznie, które mogą pochwalić się rozbudowaną tkanką mięśniową oraz niską zawartością tkanki tłuszczowej. Osoby te, choć wysportowane i zdrowe, wskaźnik BMI mogą mieć bardzo wysoki, charakterystyczny dla osób z nadwagą lub otyłością. Działa to również w drugą stronę - niski wskaźnik BMI również nie gwarantuje, że jesteśmy całkowicie zdrowi. Dlatego BMI należy traktować jako pewną wskazówkę lub sygnał, by o siebie lepiej zadbać.
Jeżeli zależy nam na prawidłowej masie ciała, warto poprosić o pomoc dietetyka, który skomponuje dla nas odpowiedni jadłospis oraz doradzi w kwestii aktywności fizycznej. Wizytę u tego specjalisty zamówimy w serwisie LekarzeBezKolejki.pl, gdzie dostępne są tysiące terminów u lekarzy z całej Polski.
Oprócz BMI istniej kilka innych wskaźników, pomocnych w dbaniu o sylwetkę i poziom tkanki tłuszczowej. One również dostarczają szacunkowych danych, które należy traktować jak wsparcie w monitorowaniu stanu zdrowia i wagi.
- BAI (ang. body adiposity index) - wskaźnik ten informuje o stopniu otłuszczenia ciała. Wylicza się go na podstawie stosunku obwodu bioder do wzrostu, biorąc pod uwagę płeć oraz wiek.
- WHR (ang. waist-hip ratio) - oblicza się go na podstawie stosunku obwodu pasa do obwodu bioder. Otrzymany wynik informuje nas o typie otyłości. Gdy WHR jest wyższe lub równe 0,8 u kobiet i 0,9 u mężczyzn, mamy do czynienia z otyłością brzuszną (typ androidalny). WHR poniżej 0,8 u kobiet i 0,9 u mężczyzn wskazuje na otyłość gynoidalną.
- ABSI (ang. a body shape index) - wskaźnik ten wylicza się na podstawie wzrostu, obwodu talii i wagi.
- SBSI (ang. surface-based body shape index) - przy wyliczaniu tego wskaźnika bierze się pod uwagę różne typy sylwetki, dlatego dodatkowymi zmiennymi są: obwód talii, długość tułowia i całkowita powierzchnia ciała.
1. World Health Organization, BMI classification, http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.