Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Refluks żołądkowo-przełykowy - czym jest i jak go leczyć?

Uczucie piekącego bólu w klatce piersiowej, kwaśny posmak w ustach i nieodparte wrażenie, że zawartość żołądka cofa się do przełyku to typowe objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, potocznie zwanego zgagą. Dolegliwości te dopadają nas zwłaszcza po sporym posiłku. Skąd się bierze refluks i jak można walczyć z nieprzyjemnymi objawami zgagi?

Refluks żołądkowo-przełykowy - czym jest i jak go leczyć?

Refluks żołądkowo-przełykowy – gdy męczy zgaga

Między żołądkiem a przełykiem znajduje się tzw. dolny zwieracz przełyku, który przy prawidłowo działającym układzie pokarmowym uniemożliwia cofanie się treści żołądkowej. Gdy przełykamy pokarm, zwieracz się rozkurcza, by po chwili natychmiast się zamknąć. Jeżeli jest on niewydolny, kwaśny sok żołądkowy może wracać do przełyku, co jest przyczyną piekącego bólu, potocznie zwanego zgagą. Dolegliwości związane z nieprawidłowo działającym dolnym zwieraczem przełyku nazywane są refluksem żołądkowo-przełykowym, chorobą refluksową przełyku, czy skrótowo po prostu refluksem. Zaburzenie to może przyczynić się do powstania bolesnych nadżerek w przełyku. Szacuje się, że nawet 10% dorosłej populacji krajów rozwiniętych codziennie zmaga się z objawami refluksu.

Poradnik dla osób chorych na refluks żołądkowo-przełykowy

Jeśli masz refluks żołądkowo-przełykowy, to koniecznie zapoznaj się z bestsellerem autorstwa lekarza medycyny, w którym krok po kroku opisuję sposoby na refluks. Poza informacjami teoretycznymi (przyczyny choroby itp.), otrzymasz także praktyczne wskazówki dotyczące modyfikacji diety oraz gotowe jadłospisy, które wraz z doktorem przygotował zawodowy dietetyk. Tego nie ma w żadnej książce o refluksie!

Co zyskujesz?

  • w ciągu jednego popołudnia dowiesz się wszystkiego o chorobie refluksowej przełyku,
  • nauczysz się dobierać i równoważyć produkty,
  • dostaniesz także gotową listę produktów i schemat ich równoważenia,
  • szybko zmienisz nawyki żywieniowe, które są podstawą wyleczenia,
  • otrzymasz gotowe jadłospisy, które uwzględniają dietę w chorobie refluksowej - jadłospisy są przygotowane przez dietetyka,
  • odzyskasz zdrowie i energię,
  • poczujesz wolność i ulgę,
  • będziesz cieszyć się życiem!
refluks choroba przełyku

Kup online - zamów na stronie

 

Przyczyny występowania refluksu

Istnieje wiele czynników, które moją przyczyniać się do występowania refluksu żoładka. Wśród pacjentów dominuje osłabienie dolnego zwieracza przełyku, co sprzyja cofaniu się treści żołądkowej. Co może zaburzać pracę tego zwieracza? Wpływ ma m.in. palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, a także przejmowanie niektórych grup leków, w tym antykoncepcji hormonalnej. Problem z refluksem mogą mieć także osoby otyłe oraz kobiety w ciąży. U tych ostatnich przyczyną refluksu są zmiany w wydzielaniu hormonów. W trakcie ciąży organizm produkuje m.in. progesteron, który wpływa na rozluźnienie mięśni przewodu pokarmowego, w tym również dolnego zwieracza przełyku.

Wśród innych przyczyn refluksu wymienia się również:

  • niezdiagnozowane alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • dietę obfitujące w żywność wysoko przetworzoną, tłuste i wysokowęglowodanowe posiłki , napoje gazowane, ostre przyprawy,
  • pewne zaburzenia hormonalne, twardzinę, cukrzycę,
  • przepuklinę rozworu przełykowego – przy tej dolegliwości część żołądka może przemieszczać się z jamy brzusznej do klatki piersiowej, co sprzyja występowaniu refluksu.
Jak objawia się refluks żołądkowo-przełykowy? LekarzeBezKolejki.pl

Jak objawia się refluks żołądkowo-przełykowy?

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał zgagę. To wyjątkowo nieprzyjemne uczucie, które niektórym osobom towarzyszy niemal codziennie. Refluks objawia się pieczeniem w okolicy mostka i bolesnym uciskiem, który często promieniuje do tylnej ściany gardła. Cofające się kwaśne soki żołądkowe sprawiają, że w ustach odczuwamy kwaśny smak, a towarzyszą temu odbijanie się i nudności. Co więcej, takie częste przemieszczane się treści żołądkowej podrażnia śluzówkę gardła, powodując ból i wywołując przewlekłą chrypkę.

Jeżeli refluks żołądkowo-przełykowy to nasz problem, warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym. Wizytę umówimy przez serwis LekarzeBezKolejki.pl, gdzie znajdziemy tysiące specjalistów z całej Polski.

Sposoby radzenia sobie z refluksem

Refluks może być bardzo uciążliwy i utrudniać codzienne funkcjonowanie. Jeżeli jego objawy często nam dokuczają, rozwiązaniem mogą być ogólnodostępne leki zobojętniające sok żołądkowy. W ich skład wchodzą związki glinu, wapnia, magnezu i kwasu algininowego, które szybko przynoszą ulgę. Nie należy jednak stosować ich przewlekle. Długotrwałe stosowanie tych preparatów należy skonsultować z lekarzem rodzinnym, szczególnie, gdy objawy narastają.

Objawy refluksu możemy próbować neutralizować domowymi sposobami. Wielu pacjentom pomaga picie naparu ze świeżego imbiru. Jak go przygotować? Wystarczy kilka plastrów świeżego imbiru zalać gorącą wodą i odczekać 10 minut. Skuteczny może być również napar z kminu, kopru włoskiego, rumianku, czy anyżku. W alkalizacji treści pokarmowej mogą pomóc migdały lub wywar z siemienia lnianego, który działa osłonowo na śluzówkę przełyku, chroniąc ją przed drażniącym działaniem kwasów żołądkowych. Warto jednak zaufać sprawdzonym mieszankom i preparatom ziołowym takim jak REFLUXO HERBS i stosować je regularnie.

refluxherbs

Kup online - zamów na stronie



Wbrew obiegowej opinii nie warto pić naparu z mięty pieprzowej. Ma ona działanie rozkurczające, co oznacza, że będzie działać rozluźniająca na mięśnie dolnego zwieracza przełyku, a tego chcemy uniknąć.

Co zrobić, by uniknąć zgagi?

Zgaga bardzo często pojawia się po zbyt obfitym i do tego tłustym posiłku. Zmodyfikowanie pewnych nawyków może pomóc uchronić się przed zgagą i jej przykrymi konsekwencjami. Dlatego zamiast dużych posiłków, starajmy się zjadać kilka mniejszych w ciągu dnia, w odstępach od 3 do 4 godzin. Jedzmy powoli i bez pośpiechu, spokojnie przeżuwając każdy kęs jedzenia. Jeżeli wiemy, po których produktach czujemy się gorzej, ograniczmy je w naszym jadłospisie. Dotyczy to zwłaszcza potraw tłustych i uważanych za ciężkostrawne, alkoholu oraz napojów gazowanych i zawierających kofeinę. Jeżeli dolegliwości się nasilają, sięgajmy po produkty alkalizujące np. migdały.

Jeżeli uprawiamy sport i chcemy uniknąć zgagi, trening rozpocznijmy kilka godzin po posiłku. Nie zaleca się również jedzenia bezpośrednio przed snem, ponieważ pozycja leżąca zwiększa ryzyko wystąpienia zgagi.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Więcej artykułów