- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Sód – badanie, normy, niedobór, nadmiar. Rola sodu w organizmie
Sód stanowi jeden z głównych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaka jest zatem rola sodu? Ile wynoszą normy określające prawidłową zawartość sodu w organizmie? Które badania najlepiej wykonać aby określić zawartość sodu w organizmie? Jakie są konsekwencje niedoboru oraz nadmiaru tego mikroelementu?
Jaka jest rola sodu w organizmie?
Sód zaliczany jest to elektrolitów stanowiących podstawowy składnik płynów ustrojowych człowieka. Jego podstawową funkcją jest udział w gospodarce wodno-elektrolitowej, gdzie odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej organizmu. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Wystarczająca podaż sodu każdego dnia określa się na poziomie 1500 mg – ta ilość w zupełności wystarczy, aby wszystkie procesy w których udział bierze sód odbywały się poprawnie.
Umów się do lekarza rodzinnego
Jak zbadać poziom sodu?
Aby określić zawartość sodu w organizmie człowieka należy udać się do laboratorium, gdzie pobrana zostanie krew żylna w celu wykonania analizy. Na takie badanie może skierować nas lekarz rodzinny po uprzednio przeprowadzonym wywiadzie. Badanie wykonuje się zgodnie z zaleceniami lekarza – są sytuację, że do badania można przystąpić po uprzednim spożyciu posiłku, lecz częściej zaleca się być na czczo. Można również wykonać badanie odpłatnie bez skierowania – wówczas z wynikami należy udać się do lekarza rodzinnego w celu profesjonalnego odczytu uzyskanego wyniku.
Sód – normy
Wartości sodu mieszące się w normach mają bardzo wąską granicę tj. od 135 do 145 mmol/l. Oznacza to, że homeostaza organizmu w bardzo krótkim czasie może zostać zachwiana. Należy codziennie dbać o prawidłową podaż sodu wraz z dietą, aby uniknąć konsekwencji nadmiaru lub niedoboru tego mikroelementu. W sytuacjach, gdy mimo starań nie jesteśmy pewni, czy pobieramy wraz z pożywieniem prawidłową ilość sodu można skorzystać z wizytu u dietetyka. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sód spożywany jest w odpowiedniej ilości i nadmiar oraz niedobór nie są dla nas zagrożeniem.
Sód – nadmiar
Sód jest jedną ze składowych soli kuchennej – przez co praktycznie każdy z nas sięga po nią codziennie. Jego nadmiar jest dużo częściej spotykany w społeczeństwie niż niedobór. Spowodowane jest to tym, iż sól jest w większości codziennie spożywanej żywności - np. chlebie, wędlinie, przekąskach, czy słodyczach. Dzienna norma podaży soli to zaledwie 5g (w takiej ilości sód stanowi 2g) – odpowiada to małej łyżeczce. Długotrwały nadmiar sodu może doprowadzić do takich konsekwencji jak:
- rozwój nadciśnienia tętniczego;
- udar mózgu;
- rak żołądka;
- utrata wapnia z kości, co skutkować może zwiększoną podatnością na złamania.
Do krótkotrwałych dolegliwości związanych z nadmiarem sodu zalicza się:
- uczucie pragnienia;
- ból głowy;
- nudności;
- drgawki.
Sód – niedobór
Niedobór sodu w społeczeństwie spotykana jest bardzo rzadko. Do takiego zjawiska może dojść u niewielkiego odsetka ludzi którzy:
- narażeni się na wysoką aktywność fizyczną, odbywającą się w towarzystwie wysokiej temperatury otoczenia;
- wykonują ciężką pracę fizyczną również w wysokiej temperaturze;
- przyjmują leki moczopędne;
- cierpią na zaburzenia lub choroby obarczone ryzykiem niedoboru sodu.
Konsekwencjami niedoboru sodu są:
- obrzęki kończyn;
- ogólne osłabienie;
- ból głowy;
- nudności;
- zaburzenia koncentracji.
Jak widzimy sód ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiednia jego podaż każdego dnia uchroni nas przed skutkami nadmiaru lub niedoboru tego elektrolitu. Gdy w badaniach laboratoryjnych wyniki wskażą na podwyższoną zawartość sodu we krwi należy zasięgnąć porady lekarza rodzinnego, a następnie dietetyka który ułoży nam jadłospis dostosowany do aktualnego stanu zdrowia. Pomocne w redukcji poziomu sodu są zmiany nawyków żywieniowych, gdyż głównie sód do organizmu dostarczamy wraz z pożywieniem. Ograniczenie soli kuchennej, odpowiednie nawodnienie oraz aktywność fizyczna pomoże utrzymać stan zdrowia w jak najlepszej kondycji, a co za tym idzie poprawi komfort naszego życia.
Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.