- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Potas – badanie, normy, niedobór, nadmiar. Rola potasu w organizmie.
Potas to pierwiastek, który obok sodu, występuje w organizmie w największych ilościach. Najwięcej jest go w tkance mięśniowej, dlatego jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Jego odpowiednie stężenie jest tak ważne dla zachowania zdrowia, ponieważ niebezpieczny jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Jakie powinno być stężenie tego pierwiastka w ludzkim organizmie? Czy niedobór potasu to powszechne zjawisko w krajach rozwiniętych?
Potas – badanie i normy
W celu sprawdzenia czy ilość potasu w organizmie jest na odpowiednim poziomie, należy wykonać badanie krwi i oznaczyć stężenie tego pierwiastka. Norma stężenia jonów potasowych we krwi wynosi 3,5 - 5,0 mmol/l. Na ciężki niedobór wskazuje stężenie < 2,5 mmol/l, a na ciężki nadmiar stężenie > 6,5 mmol/l.
Zapotrzebowanie na potas
Dzienne zapotrzebowanie na potas dla poszczególnych grup ludności różni się od siebie i przedstawia to poniższa tabela:
GRUPA |
POTAS (mg/dobę) |
Niemowlęta 0-6 miesięcy 7-11 miesięcy |
400 750 |
Dzieci 1-3 lata 4-6 lat 7-9 lat |
800 1100 1800 |
Chłopcy 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat |
2400 3000 3500 |
Dziewczęta 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat |
2400 3000 3500 |
Mężczyźni |
3500 |
Kobiety |
3500 |
Kobiety w ciąży |
3500 |
Kobiety karmiące piersią |
4000 |
“Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020”
Umów się do lekarza rodzinnego
Niedobór potasu
U zdrowych osób, które przestrzegają zasad racjonalnego żywienia, czyli ich jadłospis jest różnorodny i zbilansowany, niedobór potasu prawie nie występuje. Dzieje się tak dzięki temu, że zawartość tego pierwiastka w żywności przekracza zapotrzebowanie człowieka. Niestety wystąpienie poniższych czynników może doprowadzić do niedoborów potasu (hipokaliemii). Należą do nich:
- biegunka;
- duża potliwość;
- głodówki;
- stosowanie środków moczopędnych.
Niedobór potasu w organizmie jest prawdopodobny również w chorobach przebiegających z wyniszczeniem m.in. anoreksji czy kacheksji nowotworowej. Potas z wnętrza komórki przemieszcza się wtedy do płynu pozakomórkowego i “ucieka” przez nerki.
Objawy niedoboru potasu
Zmniejszenie stężenia potasu w komórkach powoduje:
- osłabienie utleniania komórkowego;
- pogorszenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej;
- kurczliwość mięśni;
- uszkodzenie i osłabienie mięśnia sercowego;
- arytmii (w tym nawet zatrzymania czynności serca).
Za diagnozę i ewentualne leczenie czy wprowadzenie suplementacji potasem odpowiedzialny jest lekarz. Jeżeli podejrzewasz u siebie problemy z gospodarką mineralną warto skonsultować się z lekarzem medycyny rodzinnej, a przy już występujących schorzeniach odpowiednio np. z lekarzem kardiologiem czy nefrologiem. Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Nadmiar potasu
W zdrowych organizmach przy prawidłowym żywieniu do patologicznego zwiększenia stężenia potasu w komórkach (hiperkaliemii) raczej nigdy nie dochodzi. Nadmiar potasu w zdecydowanej większości usuwany jest przez nerki, a pozostałe 5-10% wraz z kałem. Odpowiedzialny za regulację wydalania potasu przez nerki jest hormon z grupy mineralokortykoidów – aldosteron. Powstaje on w korze nadnerczy. To wszystko powoduje, że hiperkaliemia może wystąpić w pewnych stanach patologicznych, np.:
- w niewydolności nadnerczy (chorobie Addisona);
- w niewydolności nerek;
- po dożylnym podaniu nadmiernych jego ilości.
Toksyczna dawka tego pierwiastka wynosi ok. 18 g na dzień i powoduje zatrucie organizmu i zatrzymanie czynności serca.
Rola potasu w organizmie
Potas w organizmie ludzkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, czyli:
- katalizuje wiele reakcji enzymatycznych;
- bierze udział w procesach regulacji ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych;
- utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki;
- utrzymuje potencjał spoczynkowy błon komórkowych;
- odgrywa ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu);
- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową;
- ma decydująca rolę w przewodnictwe nerwowym;
- jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni;
- uczestniczy w przemianie węglowodanowej, w syntezie białka ustrojowego.
Źródła potasu
Potas jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych. Bogate w ten pierwiastek są szczególnie:
- owoce i warzywa (zielona pietruszka, seler, pomidory, marchew, kapusta, banany, śliwki, suszone owoce);
- ziemniaki;
- suche nasiona roślin strączkowych;
- produkty zbożowe z pełnego przemiału m.in. pieczywo razowe, kasza gryczana;
- orzechy laskowe i włoskie;
- kakao.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.