Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Potas – badanie, normy, niedobór, nadmiar. Rola potasu w organizmie.

2021-10-07 16:25
Roślinne źródła potasu (orzechy, bakalie, strączki, awokado, banany, nasiona, płatki owsiane).

Potas to pierwiastek, który obok sodu, występuje w organizmie w największych ilościach. Najwięcej jest go w tkance mięśniowej, dlatego jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Jego odpowiednie stężenie jest tak ważne dla zachowania zdrowia, ponieważ niebezpieczny jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Jakie powinno być stężenie tego pierwiastka w ludzkim organizmie? Czy niedobór potasu to powszechne zjawisko w krajach rozwiniętych?

Potas – badanie i normy

W celu sprawdzenia czy ilość potasu w organizmie jest na odpowiednim poziomie, należy wykonać badanie krwi i oznaczyć stężenie tego pierwiastka. Norma stężenia jonów potasowych we krwi wynosi 3,5 - 5,0 mmol/l. Na ciężki niedobór wskazuje stężenie < 2,5 mmol/l, a na ciężki nadmiar stężenie > 6,5 mmol/l.

Zapotrzebowanie na potas

Dzienne zapotrzebowanie na potas dla poszczególnych grup ludności różni się od siebie i przedstawia to poniższa tabela:

GRUPA

POTAS (mg/dobę)

Niemowlęta

0-6 miesięcy

7-11 miesięcy

 

400

750

Dzieci

1-3 lata

4-6 lat

7-9 lat

 

800

1100

1800

Chłopcy

10-12 lat

13-15 lat

16-18 lat

 

2400

3000

3500

Dziewczęta

10-12 lat

13-15 lat

16-18 lat

 

2400

3000

3500

Mężczyźni

3500

Kobiety

3500

Kobiety w ciąży

3500

Kobiety karmiące piersią

4000

“Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020”

Umów się do lekarza rodzinnego

Niedobór potasu

U zdrowych osób, które przestrzegają zasad racjonalnego żywienia, czyli ich jadłospis jest różnorodny i zbilansowany, niedobór potasu prawie nie występuje. Dzieje się tak dzięki temu, że zawartość tego pierwiastka w żywności przekracza zapotrzebowanie człowieka. Niestety wystąpienie poniższych czynników może doprowadzić do niedoborów potasu (hipokaliemii). Należą do nich:

Niedobór potasu w organizmie jest prawdopodobny również w chorobach przebiegających z wyniszczeniem m.in. anoreksji czy kacheksji nowotworowej. Potas z wnętrza komórki przemieszcza się wtedy do płynu pozakomórkowego i “ucieka” przez nerki.

Objawy niedoboru potasu

Zmniejszenie stężenia potasu w komórkach powoduje:

  • osłabienie utleniania komórkowego;
  • pogorszenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej;
  • kurczliwość mięśni;
  • uszkodzenie i osłabienie mięśnia sercowego;
  • arytmii (w tym nawet zatrzymania czynności serca).

Za diagnozę i ewentualne leczenie czy wprowadzenie suplementacji potasem odpowiedzialny jest lekarz. Jeżeli podejrzewasz u siebie problemy z gospodarką mineralną warto skonsultować się z lekarzem medycyny rodzinnej, a przy już występujących schorzeniach odpowiednio np. z lekarzem kardiologiem czy nefrologiem. Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.

Nadmiar potasu

W zdrowych organizmach przy prawidłowym żywieniu do patologicznego zwiększenia stężenia potasu w komórkach (hiperkaliemii) raczej nigdy nie dochodzi. Nadmiar potasu w zdecydowanej większości usuwany jest przez nerki, a pozostałe 5-10% wraz z kałem. Odpowiedzialny za regulację wydalania potasu przez nerki jest hormon z grupy mineralokortykoidów – aldosteron. Powstaje on w korze nadnerczy. To wszystko powoduje, że hiperkaliemia może wystąpić w pewnych stanach patologicznych, np.:

  • w niewydolności nadnerczy (chorobie Addisona);
  • w niewydolności nerek;
  • po dożylnym podaniu nadmiernych jego ilości.

Toksyczna dawka tego pierwiastka wynosi ok. 18 g na dzień i powoduje zatrucie organizmu i zatrzymanie czynności serca.

Rola potasu w organizmie

Potas w organizmie ludzkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, czyli:

  • katalizuje wiele reakcji enzymatycznych;
  • bierze udział w procesach regulacji ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych;
  • utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki;
  • utrzymuje potencjał spoczynkowy błon komórkowych;
  • odgrywa ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu);
  • wpływa na równowagę kwasowo-zasadową;
  • ma decydująca rolę w przewodnictwe nerwowym;
  • jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni;
  • uczestniczy w przemianie węglowodanowej, w syntezie białka ustrojowego.

Źródła potasu

Potas jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych. Bogate w ten pierwiastek są szczególnie:

  • owoce i warzywa (zielona pietruszka, seler, pomidory, marchew, kapusta, banany, śliwki, suszone owoce);
  • ziemniaki;
  • suche nasiona roślin strączkowych;
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału m.in. pieczywo razowe, kasza gryczana;
  • orzechy laskowe i włoskie;
  • kakao.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów