Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Gastryna – badania i zabiegi

Gastryna jest hormonem, wydzielanym głównie w żołądku i w początkowym odcinku jelita cienkiego. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ponieważ reguluje procesy trawienia. Zaburzenia wydzielania gastryny mogą prowadzić do poważnych chorób. Jak działa gastryna? Kiedy należy ją oznaczyć i o czym mogą świadczyć uzyskane wyniki? Jak przygotować się do badania gastryny?

Punktowy model 3D ludzkiego żołądka.

Czym jest gastryna?

Gastryna jest mieszaniną peptydów: gastryna-34, gastryna-17, preprogastryna, gastryna-14, progastryna. Wydzielana jest głównie w komórkach G części odźwiernikowej żołądka, ale również w początkowym odcinku jelita cienkiego (w dwunastnicy). Gastryna jest także produkowana przez komórki zlokalizowane poza przewodem pokarmowym, np. w mózgu. Gastryna odpowiada za wydzielanie w żołądku kwasu solnego i pepsynogenu, co wpływa na rozpoczęcie procesu trawienia polipeptydów w naszym organizmie. Pobudza także wydzielanie żółci oraz przedostawanie się wody i jonów do soku trzustkowego, co jest niezbędne dla prawidłowego trawienia tłuszczów. 

Funkcje gastryny

Jak każdy hormon, gastryna w organizmie pełni wiele funkcji. Poniżej przedstawiono najważniejsze z nich:

  • pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego;
  • zwiększa przepływ krwi w obrębie błony śluzowej żołądka;
  • pobudza w żołądku wydzielanie kwasu solnego i pepsyny; 
  • wywołuje skurcz dolnego zwieracza przełyku;
  • pobudza wzrost błony śluzowej jelit;
  • pobudza wydzielanie żółci.

Umów się do lekarza rodzinnego

Jakie czynniki pobudzają lub zmniejszają wydzielanie gastryny?

Bodźcami pobudzającymi wydzielanie tego enterohormonu są: 

  • obecność pokarmu w żołądku – jest to sygnał by rozpocząć trawienie; 
  • aminokwasy, białka (węglowodany i tłuszcze nie stymulują wydzielania tego hormonu);
  • rozciąganie ścian żołądka;
  • pobudzenie nerwu błędnego.

Do czynników zwiększających wydzielanie gastryny należą również jony Ca²⁺ oraz spożywanie kawy lub alkoholu. Nadmiar gastryny prowadzi do nadkwaśności soku żołądkowego, co w dalszej perspektywie może uszkadzać błonę śluzową żołądka i tworzyć wrzody.  

Zmniejszone wydzielanie gastryny powoduje somatostatyna (hormon hamujący wydzielanie insuliny), sekretyna oraz zakwaszenie żołądka kwaśną treścią.

Kiedy wykonuje się badanie gastryny?

Stężenie gastryny bada się w przypadku:

  • choroby wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy (niereagującej na leczenie lub gdy przyczyną nie jest zakażenie Helicobacter pylori czy stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych);
  • u chorych z mnogimi owrzodzeniami przewodu pokarmowego lub kiedy choroba wrzodowa przebiega z niewyjaśnioną biegunką;
  • zapalenia przełyku;
  • podejrzenia zespołu Zollingera-Ellisona (obecności guza produkującego gastrynę);
  • diagnostyki niedokrwistości Addisona-Biermera (związanej z niedoborem witaminy B12; jest to schorzenie autoimmunologiczne); 
  • przyjmowania silnych środków hamujących wydzielanie soku żołądkowego (antagoniści receptorów H2, inhibitory pompy protonowej);
  • podejrzenia przewlekłego zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka typu A;
  • po resekcji jelita;
  • niewydolności nerek, kiedy metabolizm tego hormonu może być upośledzony.

Badanie gastryny jest oznaczeniem bardzo specjalistycznym i wykonuje się je po konsultacji z gastroenterologiem, który podczas wizyty dokładnie przeanalizuje historię choroby, zleci badania podstawowe i oznaczenie kwaśności treści żołądkowej. W innym wypadku badanie gastryny będzie niemiarodajne. 

Pamiętaj, że wizytę u wybranego specjalisty możesz umówić bez wychodzenia z domu za pomocą portalu LekarzeBezKolejki.pl.

O czym może świadczyć podwyższony poziom gastryny?

Poziom gastryny wzrasta w przebiegu różnych chorób, m.in.:

  • zespole Zollingera i Ellisona;
  • zapaleniu błony śluzowej żołądka typu A;
  • niedokrwistości Addisona-Biermera; 
  • niewydolności nerek.

Choroby te diagnozuje się na podstawie wielu wyników badań, a oznaczenie stężenia gastryny jest tylko jednym z nich.

Jak przygotować się do badania stężenia gastryny?

Stężenie gastryny oznacza się we krwi pobranej z żyły łokciowej. Najważniejsze, by pacjent był na czczo, czyli przynajmniej 6-8 godzin po posiłku. Pomiar wykonuje się w kilku próbkach krwi, pobranych po sobie (w kolejnych dniach) do specjalnych probówek. Czas oczekiwania na wyniki to jeden do dwóch dni. Norma wynosi 50-80 ng/l. Oczywiście wynik należy zawsze odnosić do norm podawanych przez konkretne laboratorium. Lekarz gastroenterolog podczas decyzji o dalszym postępowaniu leczniczym zestawia uzyskaną informację na temat stężenia gastryny z innymi wynikami badań i stanem pacjenta. 

Autor

Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja LekarzeBezKolejki.pl

Więcej artykułów