- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Albuminy w surowicy – norma, podwyższone, obniżone. Jaką funkcję pełnią albuminy w organizmie?
Albuminy są bardzo ważnymi białkami w organizmie, ponieważ spełniają kilka funkcji. Monitorowanie ich stężenia jest ważne w chorobach wątroby, nerek oraz w zaburzeniach stanu odżywienia. Czy podwyższone stężenie albumin jest równie groźne, jak ich niedobór? Na czym polega ich funkcja transportowa?
Albuminy – czym są?
Ludzkie albuminy to białka stanowiące w osoczu ponad 60% wszystkich białek krwi. Produkowane są wyłącznie w wątrobie, gdzie w jej komórkach (hepatocytach) zachodzi ich synteza i następnie albuminy dostają się do krwiobiegu. Na dobę do krwi przenika 10-15 gramów albuminy, a jej okres półtrwania wynosi 18-20 dni. Jest to na tyle długi okres, że pomimo niedoborów białkowo-energetycznych w organizmie, albuminy będą przez dłuższy czas utrzymywać względną stabilność co może zaburzać wyniki w wykrywaniu szybkich zmian w stanie odżywienia.
Umów się do lekarza rodzinnego
Albuminy – jakie funkcje pełnią w organizmie?
Albuminy odpowiadają za utrzymanie prawidłowego ciśnienia onkotycznego, niezbędnego do zachowania prawidłowych proporcji między wodą zawartą we krwi, a wodą płynów tkankowych. Zapobiega to przenikaniu jej do otaczających tkanek, co mogłoby powodować powstawanie obrzęków i zagęszczenie krwi. Ponadto, spełniają kilka innych funkcji do których zalicza się:
- funkcję buforową – dzięki temu, że wiąże się zarówno z substancjami o odczynie kwaśnym, jak i zasadowym, chroni krew przed zmianą lub wahaniami pH;
- funkcję transportową – albuminy mają zdolność łączenia się z różnymi cząsteczkami i substancjami osocza (m.in. z hormonami, kwasami tłuszczowymi, witaminami, jonami metali, mikroelementami oraz lekami) i są odpowiedzialne za ich przenoszenie do docelowych tkanek i narządów;
- stanowią rezerwę białkową organizmu – mogą być wykorzystywane jako źródło aminokwasów do syntezy białek znajdujących się poza wątrobą.
Albuminy w surowicy – kiedy należy wykonać badanie ich stężenia?
Badanie stężenia albumin jest badaniem przesiewowym podczas diagnostyki schorzeń wątroby, nerek i jelit. Oznaczenie poziomu albuminy w surowicy ma również duże znaczenie u pacjentów niedożywionych, w stanie katabolizmu (np. u chorych z kacheksją nowotworową), ponieważ umożliwia – wraz z dodatkowymi markerami – ocenę stanu odżywienia organizmu oraz przebieg wdrożonego leczenia żywieniowego. Ich badanie powinno się również wykonywać przed planowanymi operacjami. Lekarz może zlecić wykonanie badania albuminy w surowicy, gdy u pacjenta występują niepokojące objawy, są to m.in.:
- obrzęki i bóle brzucha;
- brak apetytu lub niezamierzona utrata masy ciała;
- nudności i wymioty;
- chroniczne zmęczenie;
- obrzęki nóg, kostek lub stóp;
- zmiana zabarwienia moczu i stolca;
- żółtaczka;
- świąd skóry;
- wielomocz (poliuria).
W zależności od występujących problemów zdrowotnych warto udać się do lekarza nefrologa, gastroenterologa czy medycyny rodzinnej. Do wybranego lekarza można umówić się bez wychodzenia z domu na portalu LekarzeBezKolejki.pl.
Albuminy w surowicy – normy badania laboratoryjnego
Prawidłowe stężenie albuminy w surowicy mieści się w zakresie 35-55 g/l u osób dorosłych, 37-56 g/l u dzieci i młodzieży pomiędzy 7. a 19. rokiem życia i 46-74 g/l u noworodków i dzieci do 7. roku życia.
Albuminy w surowicy – przygotowanie do badania
Próbka krwi do badania stężenia albuminy pobierana jest z żyły łokciowej. Pacjent powinien do badania przystąpić na czczo, czyli minimum 8 godzin po spożyciu ostatniego posiłku w ciągu dnia. Wyniki badania mogą być niemiarodajne po stosowaniu niektórych leków, dlatego badanie warto skonsultować z lekarzem, który może zlecić przerwę w przyjmowaniu leków na kilka dni przed jego wykonaniem.
Obniżone stężenie albuminy w surowicy
Spadek stężenia albuminy w surowicy (hipoalbuminemia) powstaje w wyniku:
- zmniejszenia syntezy białek w wątrobie w wyniku jej marskości czy uszkodzeń toksycznych;
- zwiększenia utraty białka w zespole nerczycowym, podczas masywnego krwawienia i rozległych oparzeń;
- nasilenia rozpadu białek w wyniku choroby nowotworowej, ciężkich infekcji i stanów zapalnych;
- ograniczenia podaży białek z pożywieniem – głodzenie, alkoholizm;
- zmniejszonego wchłaniania składników pokarmowych w chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, celiakii;
- rzadkiej choroby genetycznej – analbuminemii.
Spadek stężenia albuminy w surowicy (ok. 30 g/l) wskazują na niedobór składników białkowych z powodu niedożywienia. Natomiast drastyczne zmniejszenie ich stężenia rzędu 21 g/l (i mniejsze) wskazują nie tylko na ciężkie niedożywienie chorego, ale i na bardzo zaawansowaną dysfunkcję wątroby lub utratę albuminy, np. w zespole nerczycowym.
Podwyższone stężenie albuminy w surowicy
Stężenie albumin przekraczające normę może wskazywać na odwodnienie, ale nie zawsze powinno być powodem do niepokoju i nie ma dużego znaczenia diagnostycznego. Fizjologicznym zjawiskiem jest wzrost poziomu albumin u kobiet w III trymestrze ciąży oraz u niemowląt do 3-go miesiąca życia. Podwyższone stężenie albuminy często jest wynikiem stosowania niektórych leków (hormon wzrostu, insulina, sterydy anaboliczne) lub stosowania diety wysokobiałkowej.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.