- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Selen - właściwości, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w diecie
Organizm człowieka, aby móc prawidłowo funkcjonować potrzebuje odpowiedniej ilości zarówno makro, jak i mikroelementów. Jednym z minerałów niezbędnych do zachowania homeostazy organizmu jest selen. Jakie zatem właściwości posiada selen? Jak możemy odczuć skutki nadmiaru i niedoboru selenu w organizmie? Jakie są źródła selenu w pożywieniu?
Selen - właściwości
Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w budowaniu białek enzymatycznych, ma właściwości zarówno pro jaki i antyoksydacyjne - wykorzystywane głównie w terapii przeciwnowotworowej. Ponadto, wykazuje takie właściwości jak:
- wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego;
- działa łagodząco w dysfunkcji stawów związanych z chorobami reumatologicznymi;
- wspiera leczenie depresji;
- zmniejsza wystąpienia stanów zapalnych.
Umów wizytę u lekarza rodzinnego
Jakie jest zapotrzebowanie na selen?
Selen jako pierwiastek śladowy powinien być dostarczany każdego dnia w ilości 55 µg. W badaniach laboratoryjnych oszacować można precyzyjnie wysycenie krwi selenem. Prawidłowe wyniki powinny wynosić 70-150 µg/L. Selen najlepiej przyswajalny jest w formie selenocysteiny, którego absorpcja zachodzi w jelicie cienkim. Bardzo dobrym połączeniem jest jednoczesne przyjmowanie selenu i cynku, które są deficytowe u wielu osób. Szczególnie narażone na niedobór selenu oraz cynku są osoby starsze, niedożywione oraz nadmierne odchudzające się. Ograniczenie produktów będących źródłem tych pierwiastków np. nabiału, czerwonego mięsa – może doprowadzić do wystąpienia niedoborów, a tym samym negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Jakie są skutki nadmiaru selenu?
Selen, jak i inne składniki diety, można przedawkować. Długotrwałe przyjmowanie selenu w dawce 400 µg/dzień może przynieść takie skutki uboczne jak:
- nadmierne wypadanie włosów;
- przebarwienia płytki paznokcia;
- czosnkowy zapach z ust;
- zaburzenia neurologiczne;
- biegunka.
Bagatelizując powyższe objawy i nadal przyjmując duże dawki selenu możemy doprowadzić do zatrucia selenem. Skutkiem tego stanu może być obrzęk płuc, marskość wątroby, a nawet śmierć.
Selen - skutki niedoboru
W krajach, gdzie występuje niskie stężenie selenu w glebie, a co za tym idzie w żywności spotkać można się z niebezpiecznymi skutkami niedoboru tego pierwiastka. Jedną z poważniejszych konsekwencji jest choroba Keshan - endemiczna kardiomiopatia. Niedobór selenu może objawiać się m.in:
- niewydolnością serca;
- dysfunkcją układu pokarmowego - wymioty;
- zaburzeniami pracy gruczołu tarczowego;
- wypadaniem włosów oraz łamliwością paznokci;
- zaburzeniami ze strony układu nerwowego.
Jakie są źródła selenu w diecie?
Selen można znaleźć z wielu powszechnie spożywanych produktach. Jego przyswajalność wraz z codziennymi posiłkami jest bardzo dobra - waha się w granicach 50-60%. Dobrym źródłem selenu są:
- warzywa kapustne;
- rośliny strączkowe;
- szparagi;
- orzechy brazylijskie;
- grzyby;
- mięso - głównie czerwone;
- ryby;
- produkty zbożowe;
- nabiał.
Zawartość selenu w produktach spożywczych uzależniona jest również od wysycenia nim gleby. Im zawartość selenu w glebie jest większa, tym finalnie produkty spożywcze zawierają znacznie większe jego ilości.
Aby zachować odpowiednią homeostazę organizmu, należy każdego dnia dostarczać odpowiednich makro i mikroelementów - w tym selenu. Zarówno nadmiar, jak i niedobór tego pierwiastka może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Chcąc zacząć suplementować selen, należy przed tym skonsultować się z naszym lekarzem rodzinnym, w celu ustalenie potrzebnej dawki. Dzięki takiej wizycie zminimalizujemy ryzyko wystąpienia objawów przedawkowania oraz interakcji selenu z regularnie przyjmowanymi lekami. Pamiętajmy, że selen dostarczamy również każdego dnia wraz ze spożywaną żywnością. Aby zwiększyć ilość selenu w naszej diecie, warto wprowadzić produkty będące dobrym jego źródłem, np. orzechy brazylijskie. Jeżeli mamy problem z komponowaniem posiłków, warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanego dietetyka. Poprzez taką wizytę dowiemy się jak i w których posiłkach najlepiej zwiększyć dawkę selenu.
Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Bibliografia:
- Ratajczak M., Gietka-Czerner M. (2016). Rola selenu w organizmie człowieka. Postępy Nauk Medycznych, XXIX(12): 929-933.
- Klecha B., Bukowska B. (2016). Selen w organizmie człowieka - charakterystyka pierwiastków i potencjalne zastosowanie terapeutyczne. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLIX, 4, str. 818–829.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.