- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Kwas askorbinowy (witamina C) – właściwości i funkcje pełnione w organizmie, źródła w diecie
Witaminę C, czyli kwas askorbinowy zna chyba każdy z nas. Przy pierwszych oznakach przeziębienia stanowi ona zazwyczaj pierwszą substancję, po którą sięgamy – i słusznie! Jakie są zatem właściwości witaminy C? Jakie funkcje w organizmie pełni witamina C? Gdzie znajdują się źródła kwasu askorbinowego w codziennej diecie?
Czym jest kwas askorbinowy?
Witamina C zwana również kwasem askorbinowym (l-askorbinowym) to witamina rozpuszczalna w wodzie, posiadająca silne właściwości przeciwutleniające. Każdego dnia musimy wraz z dietą dostarczyć do organizmu jej odpowiednią ilość, gdyż nie jest syntetyzowana przez ustrój człowieka. Jej nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem, przez co ciężko tutaj mówić o hiperwitaminozie – nie można jej jednak wykluczyć przyjmując ją w bardzo dużych ilościach.
Zbyt mała ilość witaminy C w organizmie objawia się dolegliwościami takimi jak:
- szkorbut – konsekwencją są wypadające zęby;
- ogólne osłabienie organizmu;
- spadek wydolności fizycznej;
- podatność na infekcję.
Umów się do lekarza rodzinnego
Kwas askorbinowy – właściwości
Kwas askorbinowy jest mocnym antyoksydantem, przez co wykazuje właściwości ochronne dla komórek ciała. Jest witaminą trwałą w środowisku suchym, zaś bardzo szybko zatraca się w wysokiej temperaturze. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym kwas l-askorbinowy ma właściwości przeciwdziałające rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe – poprzez skuteczne zwalczanie wolnych rodników.
Jakie funkcje w organizmie pełni kwas askorbinowy?
Witamina C pełni nie tylko funkcje wspomagające układ immunologiczny, ale także bierze udział w szeregu reakcji zachodzących w organizmie:
- uczestniczy w produkcji kolagenu – jest to jedna z jej najważniejszych funkcji;
- wspomaga procesy gojenia się ran;
- bierze udział w przemianach tłuszczów;
- pełni niezastąpioną rolę w syntezie noradrenaliny;
- wspomaga przyswajanie żelaza pochodzącego z roślinnych źródeł;
- reguluje ciśnienie krwi;
- zapobiega chorobom dziąseł;
- ma działanie korzystne na poziom cukru we krwi.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?
Zapotrzebowanie na kwas l-askorbinowy jest różne w zależności od płci:
- dla kobiet wynosi 75 mg/dzień;
- dla mężczyzn 90 mg/dzień.
Wartości te ulegają zmianie w przypadku kobiet ciężarnych, palaczy, osób otyłych, a także zawodowych sportowców. W tych przypadkach zazwyczaj zalecany poziom spożycia witaminy C jest wyższy. Podobna zależność występuje również u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, u alkoholików oraz diabetyków. Nie należy jednak wprowadzać dodatkowej suplementacji witaminą C bez konsultacji lekarskiej. Jeśli jesteśmy w którejś z powyższych grup, zwiększoną podaż należy ustalić z lekarzem rodzinnym. Dzięki jego wszechstronnej wiedzy nie spowodujemy nadmiernej podaży witaminy C.
Kwas askorbinowy – źródła
Z prawidłową dietą w bardzo prosty sposób możemy zapewnić prawidłową podaż witaminy C. Jej bardzo dobrymi źródłami są:
- papryka - 200 mg/100g;
- dzika róża - 250-800 mg/100g;
- natka pietruszki - 269 mg/100g;
- czarne porzeczki - 150-300 mg/100g;
- truskawki - 46-90 mg/100g;
- kiwi - 84 mg/100g;
- grejpfruty - 30-70 mg/100g;
- kapusta 50-95 mg/100g - zawartość witaminy C zwiększa się podczas procesu kiszenia.
Ziemniaki, mimo iż zawierają nieco mniej witaminy C, bo ok 25 mg/100g, to także są uważane za jej dobre źródło. Poprzez częstość ich spożycia oraz stosunkowo niską cenę, chętnie wykorzystywane są w kuchni polskiej na wiele sposobów.
Jak widzimy, witamina C pełni bardzo istotną funkcję w ciele człowieka. Jest witaminą niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chcąc wprowadzić suplementację witaminą C, należy wcześniej ustalić niezbędne szczegóły z lekarzem rodzinnym. Pamiętajmy, że suplementy to nie cukierki. Powinniśmy zażywać je uważnie i nie doprowadzać do nadmiaru dostarczanego składnika.
Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Bibliografia;
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J. 2015. Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pomeranian Journal of Life Sciences 61(4), str 419-425
- Kantorska A. Witamina C rola i znaczenie dla organizmu. Praca poglądowa w ramach specjalizacji z farmacji aptecznej. Kierownik specjalizacji- dr n. farm. Hanna Jankowiak-Gracz. https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie—praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf. Data dostępu: 21.04.2021 r.
- Zawada K. 2016. Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism nr 1(2) str 22-34.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.