- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Zatrucie pokarmowe – objawy. Ile trwa zatrucie pokarmowe i co można jeść?
Prawdopodobnie, każdemu z nas chociaż raz w życiu doskwierało zatrucie pokarmowe. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego dają duży dyskomfort w codziennym życiu. Jakie objawy towarzyszą zatruciu pokarmowemu? Jaki jest czas trwania i co można jeść podczas przebiegu choroby?
Czym jest zatrucie pokarmowe?
Zatrucie pokarmowe jest to schorzenie wywołane spożyciem zanieczyszczonej żywności. Bakterie, wirusy, grzyby oraz pierwotniaki dostając się do układu pokarmowego mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Na występowanie tegoż schorzenia najbardziej narażone są małe dzieci (poprzez wkładnie do buzi brudnych przedmiotów oraz niemytej żywności) oraz osoby starsze, które mają osłabiony układ odpornościowy. Do najczęstszych bakerii wywołującycyh zatrucie pokarmowe należą:
- Salmonella,
- Campylobacter,
- Shigella,
- Escherichia coli,
- laseczka jadu kiełbasianego,
- Listeria.
Umów się do lekarza rodzinnego
Jakie są objawy zatrucia pokarmowego?
Zatrucie pokarmowe najczęściej rozwija się bardzo gwałtownie. Objawami charakterystycznymi są:
- ból brzucha,
- nudności,
- biegunka,
- wysoka temperatura ciała.
Podczas przebiegu zatrucia pokarmowego dobrze jest skontaktować się z lekarzem rodzinnym – on wówczas po przeprowadzeniu wywiadu zdecyduje, czy potrzebujemy farmaceutyków celem złagodzenia objawów zatrucia pokarmowego. Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Ile trwa zatrucie pokarmowe?
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego podczas przebiegu choroby trwają zazwyczaj od 1 do 3 dni. Wszystko jednak jest zależne od rodzaju patogenu, który wywołał reakcję obronną organizmu. Po wniknięciu niepożądanego mikroorganizmu, układ pokarmowy celem wydalenia go powoduje wyżej wymienione objawy, chcąc jak najszybciej pozbyć się intruza z ustroju.
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?
Niebezpieczeństwo związane z zatruciem pokarmowych czyha na każdym etapie przygotowywania żywności. Aby zminimalizować ryzyko należy:
- przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku dokładnie umyć ręce;
- korzystać tylko z dobrze umytych (a najlepiej wyparzonych) przedmiotów używanych w kuchni m.in. talerze, deski do krojenia, noże;
- pamiętać o tym, aby ponownie nie mrozić produktów spożywczych;
- mięso, ryby oraz jaja przed spożyciem poddawać obróbce termicznej;
- przed konsumpcją produktów – sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Co jeść podczas zatrucia pokarmowego?
Normalną reakcją organizmu podczas przebiegu zatrucia pokarmowego jest spadek apetytu. W momencie, gdy objawami są wymioty lub biegunka niechętnie sięgamy po jedzenie. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, aby nie do doszło do odwodnienia organizmu. Wówczas warto pić duże ilości wody, najlepiej wzbogaconej w elektrolity. Gdy ustaną już największe rewolucje żołądkowe należy wprowadzić delikatne posiłki na bazie gotowanego ryżu z marchewką lub banana. Można również wspomóc się sucharkami oraz waflami ryżowymi. Podczas przebiegu choroby rezygnujemy z wszelkich ciężkostrawnych produktów oraz potraw. Picie kawy również nie jest wskazane, ze względu na właściwości pobudzające jelita do wypróżnień. Wraz z ustającymi objawami zatrucia pokarmowego należy stopniowo rozszerzać dietę o produkty łatwostrawne, aż do momentu całkowitego powrotu do zdrowia.
Jakie produkty spożywcze mogą wywołać zatrucie pokarmowe?
Do takich artykułów zaliczyć można:
- jaja – poprzez nieumyte lub niewysterylizowane jaja można zatruć się Salmonellą;
- mięso – głównie mięso drobiowe jest narażone na występowanie bakterii Campylobacter oraz Salmonella;
- niepasteryzowane mleko oraz produkty z niego powstałe.
Zatrucie pokarmowe najczęściej nie jest stanem zagrożenia życia. Mimo to, w przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych należy zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu! Podczas biegunki oraz wymiotów tracimy duże ilości wody, co szybko może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Przestrzegajmy zasad higieny podczas przygotowywania posiłków oraz zwracajmy uwagę na zakupione produkty, aby nie przeoczyć terminu przydatności do spożycia. Dzięki czujnemu oku możemy uniknąć zatruć pokarmowych, które wprowadzają duży dyskomfort w codziennym życiu.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.