- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Erytrytol - czy to najlepszy zamiennik cukru?
Słodziki są szeroko stosowanymi zamiennikami cukru, sięgamy po nie coraz częściej. Są świetną alternatywą dla osób chcących zrezygnować z sacharozy oraz wprowadzić nieco zdrowych nawyków do swojego życia. Ogólnie uważane są za bezpieczne, jednak nie wiadomo zbyt wiele na temat ich długoterminowego wpływu na zdrowie. W tym artykule nieco bliżej omówimy erytrytol. Czym jest? Czy jest to bezpieczny zamiennik cukru?
Czym jest erytrytol?
Erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do alkoholi wielowodorotlenowych, czyli takich, które posiadają kilka grup hydroksylowych. Jest bardzo popularnym dodatkiem do żywności zastępującym cukier - sacharozę. Może występować naturalnie w niewielkich ilościach głównie w owocach, warzywach i fermentowanym jedzeniu czy napojach.
W odniesieniu do sacharozy erytrytol jest nieco mniej słodki, nawet o około 20-40%. Ogólnie uważa się, że wykazuje bardziej pozytywny efekt na zdrowie niż sacharoza - czy jest to jednak prawda?
Umów wizytę u dyplomowanego dietetyka
Z czego produkowany jest erytrytol?
Erytrytol występuje naturalnie, jednak w bardzo niewielkich ilościach. Dlatego głównie pozyskiwany jest na skalę przemysłową na drodze fermentacji glukozy. W tym procesie udział biorą różne gatunki grzybów. Proces ten jest nieustannie ulepszany, gdyż jest dużo wydajniejszy i bardziej opłacalny niż pozyskiwanie erytrytolu ze źródeł naturalnych.
Jakie korzyści płyną ze stosowania erytrytolu?
Erytrytol jest uważany za zdrowy zamiennik cukru. Jego stosowanie zamiast sacharozy może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Może być z powodzeniem stosowany u cukrzyków jako substytut cukru, gdyż nie wpływa on na poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Erytrytol posiada zerowy indeks glikemiczny, nie jest metabolizowany w naszym organizmie, jest z niego wydalany w niezmienionej formie.
Jest to świetna alternatywa dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie nie mogących całkowicie zrezygnować z cukru. Nie posiada on żadnych kalorii, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby stosujące diety. Erytrytol nie ma również wpływu na produkcję cholesterolu.
Erytrytol na próchnicę?
Erytrytol może mieć korzystny wpływ na ograniczenie rozwoju próchnicy zębów u dzieci i dorosłych. Ograniczając cukier w diecie spada również ryzyko rozwoju próchnicy. Uważa się również, że erytrytol może w pewnym stopniu zapobiegać jej rozwojowi poprzez hamowanie procesów fermentacji cukrów przez bakterie w jamie ustnej.
Erytrytol - indeks glikemiczny
Jak już wcześniej wspomniano, erytrytol to świetny substytut sacharozy dla ludzi chorujących na cukrzycę. Nie dość, że posiada zerowy indeks glikemiczny, to nie ma też wpływu na wydzielanie insuliny czy poziom glukozy we krwi. Jeśli chorujesz na cukrzycę i szukasz sposobów na poprawę swojego zdrowia, skonsultuj to ze swoim lekarzem diabetologiem lub lekarzem rodzinnym. W przypadku chęci zmiany diety pomóc może dobry dietetyk.
Czy zatem erytrytol jest bezpieczny?
Erytrytol jest uważany przez większość za najzdrowszy słodzik na świecie, dający wiele korzyści przy stosowaniu go zamiast cukru. Ma on również wielu przeciwników. Jak to jest naprawdę?
W ostatnim czasie na światło dzienne wypłynęło kilka badań omawiających wpływ erytrytolu na krążenie i serce. Jak mówią badania, erytrytol przy dłuższym stosowaniu może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka sercowo-naczyniowego. Może prowadzić do powstawania zawałów i udarów, które związane są z tworzeniem się zakrzepów w żyłach i tętnicach. Dzieje się tak, ponieważ erytrytol może mieć wpływ na powstawanie zakrzepów. Uważa się, że ułatwia on mechanizmy prowadzące do agregacji płytek krwi.
Aby potwierdzić te przypuszczenia potrzebne jest przeprowadzenie większej ilości badań. Wiadomym jest, że cukier również przyczynia się w dużym stopniu do zwiększenia ryzyka rozwoju incydentów sercowo-naczyniowych oraz chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca. Należy zadać sobie zatem pytanie czy korzyści ze stosowania erytrytolu przewyższają ryzyko związane z nadużywaniem wszechobecnego cukru. Środowisko naukowe w tej kwestii jest zgodne, potrzeba nam więcej badań, aby tę kwestię wyjaśnić.
Co jest bezpieczniejsze - ksylitol czy erytrytol?
Ksylitol należy do tej samej grupy słodzików, co erytrytol. Wykazuje również szereg prozdrowotnych właściwości. Zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy, zapobiega rozwojowi cukrzycy, a także wspomaga rozwój flory jelitowej. To tylko niektóre z jego zalet. Jednak, jak większość zamienników cukru, jest to dość nowa substancja, która wymaga jeszcze wielu lat badań, aby w pełni potwierdzić bezpieczeństwo jej stosowania.
Który słodzik zatem wybrać? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, zarówno erytrytol jak i ksylitol przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia, powodując jednocześnie działania niepożądane. Biorąc jednak pod uwagę same właściwości tych słodzików, lepszym wyborem wydaje się być erytrytol, ze względu na mniejszą kaloryczność i zerowy indeks glikemiczny.
Wizytę u wybranego specjalisty zarezerwujesz wygodnie nie wychodząc z domu na portalu LekarzeBezKolejki.pl.
Bibliografia:
- Teysseire, F. (2023). Metabolic effects and safety aspects of acute D-allulose and erythritol administration in healthy subjects. Nutrients, 15(2), s. 458.
- Wölnerhanssen, B.K., (2019). Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(12), s. 1986–1998.
- Khatape, A.B., Dastager, S.G. and Rangaswamy, V. (2022). An overview of erythritol production by yeast strains. FEMS Microbiology Letters, 369(1).
- Witkowski, M. (2023). The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nature Medicine, 29(3),s. 710–718.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.