- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
SIBO – co to? Objawy, dieta, leczenie
Bakterie zasiedlające układ pokarmowy dzielą się na trzy kategorie: korzystne dla organizmu gospodarza, potencjalnie niepatogenne oraz patogenne. Nie ulega wątpliwości, że zaburzenia w składzie bakterii zasiedlających układ pokarmowy powodują zaburzania w funkcjonowaniu jelit. Jakie objawy daje SIBO? Jaka jest dieta oraz w jaki sposób odbywa się leczenia tej dolegliwości?
Czym jest SIBO?
SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), inaczej – zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. Choroba ta spowodowana jest migracją bakterii typowych dla jelita grubego do jelita cienkiego. Zadomowiona w nim obca flora bakteryjna powoduje zaburzenie trawienia oraz wchłaniania pokarmów, a zwłaszcza tłuszczów i witaminy B12. W prawidłowych warunkach w jelicie cienkim występuje około 1000 - 10 000 mikroorganizmów, zaś w SIBO dochodzi do zasiedlenia 100 000 organizmów bakteryjnych na mililitr treści pokarmowej. Częstość występowania SIBO nie jest do końca poznana, ale przyjmuje się, że problem ten dotyczy 2,5-22% populacji osób dorosłych.
Umów się do lekarza rodzinnego
SIBO – objawy
Objawy SIBO są bardzo niespecyficzne i nasilają się zwykle pod koniec dnia. Do najczęstszych objawów należą:
- gazy;
- wzdęcia;
- zaparcia lub biegunki;
- nudności i wymioty;
- odbijanie po jedzeniu;
- kłucie w boku;
- ciężkość po posiłku;
- utrata masy ciała;
- zgaga;
- niedokrwistość;
- bóle brzucha;
- zespół przewlekłego zmęczenia;
- bóle mięśni i stawów;
- problemy skórne, m. in. trądzik różowaty;
- zespół niespokojnych nóg.
Chorzy najczęściej uskarżają się na bóle brzucha, mdłości, biegunki i wzdęcia po spożyciu cukru, oligo- i monosacharydów oraz polioli, czyli cukrów alkoholowych. Dzieje się tak, ponieważ enzymy produkowane przez bakterie oraz produkty przemian metabolicznych upośledzają wydzielanie enzymów trawiennych. W ten sposób bakterie bytujące w jelicie cienkim żywią się sacharydami, powodując powyższe objawy. Zespół SIBO często prowadzi do alergii i nietolerancji pokarmowych, ponieważ większe niestrawione resztki pokarmu dostają się do krwi i podrażniają układ odpornościowy, który mocno reaguje na obce białka.
SIBO – przyczyny
Przyczyną SIBO jest zazwyczaj niewłaściwa dieta, słaba perystaltyka jelit oraz strukturalne wady przewodu żołądkowo-jelitowego. Może być ono skutkiem podeszłego wieku, długotrwałego leczenia preparatami zmniejszającymi kwasowość żołądka, zaburzeń odporności, niedożywienia oraz chorób autoimmunologicznych.
SIBO – leczenie
Leczenie SIBO polega przede wszystkim na zastosowaniu odpowiedniej diety i zmianie stylu życia. Włącza się także probiotyki i prebiotyki, zarówno w postaci produktów spożywczych, jak i suplementów diety. Bardzo ważna jest obserwacja po zastosowaniu probiotyku, ponieważ chorzy mogą nie tolerować wszystkich szczepów bakterii. W ciężkich przypadkach konieczne jest również zastosowanie antybiotykoterapii w celu wyeliminowania szkodliwych bakterii. Niezbędne jest nie tylko leczenie objawów SIBO, ale znalezienie przyczyny problemu i walka z nią.
SIBO – dieta
Ważnym elementem leczenia SIBO jest wsparcie żywieniowe, szczególnie u pacjentów z utratą masy ciała lub niedoborem witamin i minerałów. Zalecana jest dieta low FODMAP, która polega na eliminacji łatwo fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (alkohole cukrowe, najczęściej obecne w sztucznych słodzikach, takich jak ksylitol, mannitol i sorbitol). W normalnych warunkach produkty te ulegają fermentacji w jelicie grubym ale jeżeli dochodzi do przerostu bakterii w jelicie cienkim, dzieje się to już na tym odcinku. Nie są one dość dobrze wchłanianie w jelicie cienkim, co prowadzi do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości jak gazy, wzdęcia, bóle brzucha i luźne stolce. Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, nie trzeba całkowicie eliminować produktów FODMAP. Każdy człowiek ma swoją indywidualną tolerancję na te produkty, a w miarę ustępowania objawów można wprowadzać do diety produkty nowe i obserwować reakcję organizmu. W diecie low FODMAP wiele produktów powszechnie uznawanych za zdrowe należy czasowo wyeliminować. Problemy może sprawiać: czosnek, cebula, nasiona roślin strączkowych, niektóre orzechy, niektóre owoce, warzywa i zboża. Wprowadzenie kolejnych etapów diety powinny być przeprowadzone pod okiem dyplomowanego dietetyka.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.