- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Niedoczynność tarczycy a dieta. Co warto jeść, a czego unikać przy niedoczynności?
Choroby tarczycy to jedne z najczęściej występujących schorzeń dzisiejszych czasów. Jedną z nich jest niedoczynność tego niewielkiego, ale jakże istotnego narządu. Choroba ta występuje zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jedną ze składowych części leczenia jest odpowiednie żywienie. Jak powinna wyglądać dieta w niedoczynności tarczycy? Co warto jeść chorując na niedoczynność tarczycy? Jakie produkty są zalecane, a jakich należy unikać?
Podstawowe funkcje tarczycy
Ten niepozorny, mały narząd, leżący u podstawy szyi odpowiedzialny jest za produkcję dwóch hormonów: trójjodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4). Podczas niedoczynności tarczycy mamy do czynienia ze zbyt małą produkcją tych hormonów. Głównym ich zadaniem jest regulacja metabolizmu oraz temperatury ciała. Aby tarczyca mogła wydzielać T3 oraz T4, musi zostać pobudzona przez hormon tyreotropowy (TSH) - za jego produkcję i uwalnianie odpowiedzialna jest przysadka mózgowa. Hormony tarczycy wpływają także na kondycję skóry oraz włosów.
Jakie są przyczyny niedoczynności tarczycy?
Do przyczyn niedoczynności tarczycy zalicza się:
- chorobę Hashimoto - przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy;
- usunięcie tarczycy - niedoczynność tarczycy zależy od rozległości wykonanego zabiegu;
- leczenie promieniotwórczym jodem - jedną z chorób, gdzie do leczenia wykorzystywany jest ten rodzaj jodu jest m.in. choroba Gravesa-Basedowa;
- polekową niedoczynność tarczycy - upośledzenie funkcjonowania tarczycy mogą powodować niektóre leki np.: interferon lub amiodaron;
- choroby przysadki mózgowej.
Umów wizytę u endokrynologa
Objawy niedoczynności tarczycy
Poprzez nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy następuje obniżenie wydajności organizmu. Objawami niedoczynności są:
- przyrost masy ciała;
- senność;
- permanentne zmęczenie;
- problemy z pamięcią;
- napady głodu;
- suchość skóry;
- obrzęki - głównie dłoni i stóp;
- chrypka;
- u kobiet zaburzenia miesiączkowania;
- u mężczyzn spadek libido, zaburzenia wzwodu.
Dolegliwości te dotyczą osób przed diagnozą lub nieprawidłowo leczonych. U chorych z ustabilizowanym poziomem hormonów tarczycy, wyżej wymienione symptomy nie powinny występować. Jeżeli powyższe objawy często się pojawiają należy niezwłocznie udać się do lekarza - endokrynologa. Wizytę u tego specjalisty możesz umówić bez wychodzenia z domu na portalu LekarzeBezKolejki.pl.
Dieta w niedoczynności tarczycy
Ogólne zalecenia dietetyczne dotyczą zwiększenia podaży białka w diecie, a węglowodany dostarczane do organizmu powinny posiadać niski indeks glikemiczny. Należy także pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz o jedno- i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Aby uniknąć zaparć, warto włączyć do diety produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik pokarmowy. Przy spożyciu dużej ilości błonnika konieczne jest wypijanie minimum 2 litrów wody dziennie. W diecie należy zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności typu instant, fast foodów czy słodyczy. Bardzo ważnym elementem jest utrzymanie prawidłowej masy ciała i podaż produktów naturalnych. Nie należy zapominać także o regularnej aktywności fizycznej!
Jod w diecie na niedoczynność tarczycy
W diecie przy niedoczynności tarczycy należy szczególnie zwracać uwagę na spożycie jodu. Podczas choroby wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek, natomiast nie należy go suplementować! Jego nadmiar może okazać się szkodliwy dla organizmu, dlatego każdą dodatkową suplementację należy skonsultować z endokrynologiem lub lekarzem specjalistą. Jod znaleźć można w takich produktach jak:
- ryby morskie - halibut, tuńczyk, mintaj, makrela;
- owoce morza - małże, ostrygi;
- jaja;
- pieczarki, brokuły, szpinak;
- orzechy laskowe, pestki dyni.
Magnez w diecie na niedoczynność tarczycy
Podczas choroby mogą wystąpić niedobory magnezu. Skutkiem nieodpowiedniej podaży są problemy z miesiączkowaniem, zaparcia, bóle głowy i skurcze mięśni. Należy zatem wprowadzić do diety produkty bogate w ten pierwiastek - m.in pestki dyni, orzechy brazylijskie, płatki owsiane, natkę pietruszki czy szpinak.
Selen w diecie na niedoczynność tarczycy
Selen w organizmie odpowiedzialny jest za pobudzanie układu odpornościowego oraz wspomaga działanie hormonów tarczycy. Przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, dlatego jest bardzo ważny w chorobach autoimmunologicznych np. Hashimoto. Niedobory selenu upośledzają wchłanianie jodu, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Selen znaleźć można w takich produktach jak:
- orzechy brazylijskie, nerkowca, włoskie;
- tuńczyk, halibut, łosoś;
- jaja;
- banan, brokuł, szpinak, nasiona słonecznika, żurawina suszona;
- kakao, miód rzepakowy.
Cynk w diecie na niedoczynność tarczycy
Niedobory cynku w niedoczynności tarczycy zaburzają produkcję TSH, przez co tyroksyna nie może zostać przekształcone w aktywną formę hormonu T3 - trójjodotyroninę. Cynk w dużej ilości występuje w ziarnach sezamu oraz pestkach dyni (7,8 mg/100 g), wołowinie (7 mg/100 g), a także orzechach nerkowca (5,8 mg/100 g).
Jak zapobiegać chorobom tarczycy?
Jedną z przyczyn nieprawidłowego działanie tarczycy jest zbyt mała ilość jodu w diecie. W Polsce, aby zapobiegać chorobom tego narządu sól spożywcza poddawana jest procesowi jodowania. Jest to produkt używany praktycznie codziennie przez większość społeczeństwa. Kiedy czujemy, że organizm wysyła nam niepokojące objawy, warto skorzystać z wizyty u specjalisty. Po przeprowadzeniu badań będzie on w stanie określić występujący problem i w razie konieczności dobrać leczenie tak, aby jak najszybciej przywrócić odpowiedni stan zdrowia.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.