Pacjentka z mapą w rękach

Znajdź lekarza w okolicy

Pacjentka trzyma kartkę z kalendarza

Wybierz termin i godzinę

Pacjentka rezerwuje termin

Zarezerwuj wizytę

Pacjentka rezerwuje termin

Przyjdź na wizytę

Umów się do lekarza na NFZ lub prywatnie.

Znajdź wolny termin wizyty teraz!

Niestrawność (dyspepsja) po posiłku – czy i jak można jej zapobiegać?

2023-02-28 20:20
Kobietę boli brzuch z powodu niestrawności.

Dyspepsja (inaczej niestrawność) wywołuje zazwyczaj ból lub dyskomfort w nadbrzuszu. Związana jest z przyjmowaniem i trawieniem pokarmów. Jak objawia się niestrawność po posiłku i jak sobie z nią poradzić? Czy można jej zapobiegać? Sprawdźmy!

Niestrawność – czym jest i jakie są jej przyczyny?

Pod pojęciem dyspepsji kryje się niejednorodna grupa schorzeń przebiegających z uczuciem przewlekłego bądź nawracającego bólu i dyskomfortu w środkowej części nadbrzusza. W krajach rozwiniętych może dotyczyć nawet 20-30% populacji.

Wyróżniamy dwa rodzaje niestrawności:

  • dyspepsja organiczna (wtórna do innej choroby);
  • dyspepsja czynnościowa.

Dyspepsja czynnościowa a organiczna

Najczęściej występującą postacią jest dyspepsja czynnościowa, której przyczyny nie są do końca wyjaśnione. Są to zaburzenia czynnościowe bez zmian strukturalnych i biochemicznych.

Inaczej jednak wygląda to w przypadku dyspepsji organicznej. Do jej pojawienia się przyczyniają się między innymi:

Niestrawność w ciąży

Szacuje się, że dyspepsja w ciąży występuje częściej niż dyspepsja czynnościowa i może dotyczyć 50-80% ciężarnych. Za pojawiającą się niestrawność w początkowej fazie ciąży mogą odpowiadać zmiany hormonalne, a w kolejnych miesiącach zmiany anatomiczne. Pojawiające się dolegliwości często upośledzają jakość życia i radość z tego wyjątkowego dla kobiety czasu. Jeśli objawy, takie jak wzdęcia, zgaga, nudności czy wymioty, są bardzo uporczywe – warto zasięgnąć porady ginekologa prowadzącego ciążę bądź gastroenterologa. Ponadto, warto stosować dobrze zbilansowaną dietę, dbać o regularność posiłków czy zjadanie mniejszych porcji jedzenia, ale częściej.

Do wybranego specjalisty możesz umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl.

Umów się do lekarza rodzinnego

Objawy niestrawności

Pojawiająca się dyspepsja u każdego może przebiegać zupełnie inaczej, dlatego tak ważna jest samoobserwacja pojawiających się dolegliwości. Objawy niestrawności mogą być różne, a najbardziej charakterystycznych zalicza się:

  • uczucie pełności i zalegania pokarmu w żołądku po posiłku,
  • ból w nadbrzuszu,
  • uczucie pieczenia w górnej części brzucha,
  • wczesne uczucie sytości.

Ponadto, objawy takie jak nawracające odbijania, wymioty, nudności, zmniejszenie masy ciała, odbijanie treścią pokarmową czy ponowne przeżuwanie cofniętego pokarmu również mogą wskazywać na niestrawność żołądkową. 

Dyspepsja – leczenie

Leczenie dyspepsji zależy od rodzaju i przyczyny, która prowadzi do pojawienia się dolegliwości. W niestrawności organicznej postępowanie polega na wyleczeniu choroby będącej przyczyną dyspepsji. 

W leczeniu dyspepsji czynnościowej stosuje się:

  • odpowiednią dietę;
  • leki przeciwwydzielnicze;
  • prokinetyki;
  • eradykację Helicobacter pylori;
  • antydepresanty;
  • psychoterapię;
  • leczenie uzupełniające i leczenie alternatywne. 

Zioła na niestrawność

Do leczenia uzupełniającego zalicza się stosowanie preparatów ziołowych. Warto pamiętać, że nie należy ich stosować rutynowo, a najlepiej tylko pod okiem lekarza prowadzącego. Podczas niestrawności pomocne mogą okazać się preparaty z mięty pieprzowej, dziurawca czy siemienia lnianego

Dieta przy niestrawności

Duże znaczenie w leczeniu niestrawności przypisuje się odpowiednio dobranej diecie. Pacjenci z dyspepsją powinni zwrócić szczególną uwagę na styl życia i sposób odżywiania. U osób z dyspepsją warto zadbać o wykluczenie produktów ciężkostrawnych, tłustych i ostro przyprawionych dań. Ponadto, takie produkty jak cebula, pieprz, owoce cytrusowe, kawa, napoje gazowane, alkohol, produkty wędzone, tłuste gatunki mięs, pełnotłusty nabiał czy czekolada częściej wiążą się z nasileniem objawów dyspeptycznych. Należy więc starać się unikać ich w codziennej diecie. 

W zmaganiu się z niestrawnością, pomocne może być prowadzenie własnego dzienniczka samoobserwacji. Na jego podstawie będzie można określić, kiedy i po jakim posiłku pojawiają się dolegliwości. 

Niestrawność – czy można jej zapobiegać?

Na pytanie, czy można zapobiegać dyspepsji, odpowiedź brzmi: to zależy. Najważniejsze jest ustalenie dokładnej przyczyny dolegliwości i wyżej wspomniana samoobserwacja.

Poprawę w dolegliwościach dyspeptycznych można uzyskać zmieniając swój styl życia. Do zaleceń wspomagających zapobieganie niestrawności zalicza się:

  • spożywanie małych objętościowo, ale częstszych posiłków,
  • unikanie posiłków nocnych,
  • dbanie o regularną aktywność fizyczną,
  • wypijanie odpowiedniej ilości płynów,
  • zaprzestanie palenia papierosów i spożywania alkoholu,
  • dokładne przeżuwanie pokarmów i wolniejsze jedzenie,
  • wprowadzenie technik relaksacyjnych.

Bibliografia:

  1. Marlicz, K., Fyderek, K. Wiercińska, M. (2021). Dyspepsja (niestrawność) – objawy, leki i dieta. Medycyna Praktyczna. Dostępna na: https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/zoladek/50640,dyspepsja (Dostęp: 01.2023).
  2. Zwolińska-Wcisło, M., Galicka-Latała, D. (2008). Epidemiologia, podział raz zasady postępowania w dyspepsji czynnościowej. Przegląd Lekarski, 65/12.
  3. Bartnik, W. (2011). Dyspepsja – co nowego na Kongresie Digestive Disease Week w Chicago w 2011 roku? Gastroenterologia Kliniczna, tom 3, nr 3, s. 99-105.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów