- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
- Medycyna estetyczna
Rzodkiew czarna — jak wygląda, właściwości lecznicze, działanie, zastosowanie
- Publikacja:
- 2025-12-08 17:07
- Aktualizacja:
- 2025-12-08 17:07
Rzodkiew czarna jest rośliną z rodziny kapustowatych. W lecznictwie ludowym stosowana była w leczeniu dny moczanowej oraz zaburzeń pokarmowych. Źródła azjatyckie opisywały również jej zastosowanie w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Rzodkiew czarna — jak wygląda ta roślina i jakie ma właściwości?
Rzodkiew czarna (łac. Raphanus sativus) jest warzywem korzennym o podłużnym lub okrągłym kształcie. Jak sama jej nazwa wskazuje, charakteryzuje się ona czarnym kolorem, a średnica korzenia wynosi zazwyczaj około 10 centymetrów. Osiąga ona wysokość do około 50 centymetrów.
Czarna rzodkiew pochodzi prawdopodobnie z Chin, skąd w starożytności trafiła na obszar Basenu Morza Śródziemnego. Stąd z kolei rozprzestrzeniła się po krajach europejskich, a obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie.
Rzodkiew czarna w medycynie występuje w postaci świeżo zebranego korzenia (łac. Raphani nigri radix recens), którego składniki wykazują właściwości żółciopędne i żółciotwórcze. Należą do nich fitosterole, fitoncydy, związki siarki, witamina C, witaminy z grupy B oraz związki mineralne takie jak potas, magnez, fosfor i żelazo. Często można się również spotkać z wyciągiem lub sokiem z korzenia rzodkwi, który z kolei ma właściwości przeciwłupieżowe i przeciwświądowe. Z kolei olejek eteryczny pozyskiwany z tego samego surowca działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Działanie rzodkwi czarnej na zdrowie
Czarna rzodkiew dzięki swoim właściwościom może być stosowana na dolegliwości pokarmowe, w tym problemy z trawieniem. Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym dobrze sprawdzi się również jako środek zwalczający łupież oraz zewnętrznie na skórę jako antyseptyk.
Rzodkiew czarna w chorobach układu pokarmowego
Rzodkiew czarna dzięki swoim właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym skutecznie jest stosowana w dolegliwościach pokarmowych związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby. Stosuje się ją w dolegliwościach takich jak bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia, czy skurcze brzucha. Wpływa ona również na pobudzenie trawienia, dlatego może być stosowana przez osoby z brakiem apetytu.
Czarna rzodkiew w leczeniu łupieżu
Rzodkiew czarna ze względu na działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze skutecznie może być stosowana jako naturalny środek do zwalczania łupieżu. W tym wskazaniu bardzo dobrze sprawdzą się produkty, które zawierają w swoim składzie olejek eteryczny z korzenia rzodkwi czarnej. Również wyciąg oraz sok z korzenia rzodkwi stosowane zewnętrznie w postaci okładów na skórę głowy mogą pomóc w walce z łupieżem.
Jak stosować rzodkiew czarną?
Rzodkiew czarna w postaci leków i suplementów diety powinna być stosowana zgodnie ze wskazaniami danego produktu. Najczęściej dawkowanie wynosi od 1 do 3 tabletek dwa-trzy razy na dobę na pół godziny po spożytym posiłku. Z kolei sok z korzenia rzodkwi czarnej zaleca się spożywać w ilościach nieprzekraczających 100 ml dziennie. Olejek eteryczny z korzenia rzodkwi może być stosowany zewnętrznie na skórę, należy jednak pamiętać, że zawiera on skoncentrowane ilości składników aktywnych, w związku z czym jego stosowanie powinno ograniczyć się maksymalnie do 7 dni stosowania.
Rzodkiew czarną możemy znaleźć w preparatach dostępnych na polskim rynku w postaci wyciągu suchego. Znajduje się ona w preparatach złożonych, które zawierają w swoim składzie poza nią wyciąg z ziela karczocha oraz miętowy olejek eteryczny. Składniki te w połączeniu skutecznie mogą być stosowane na zaburzenia trawienne, w niestrawności oraz w leczeniu objawów związanych z nieprawidłową czynnością wątroby, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności i zaparcia.
Kiedy niewskazane jest stosowanie czarnej rzodkwi?
Rzodkiew czarna jako roślina nie ma bezpośrednich przeciwwskazań do stosowania. Ze względu na jej działanie żółciopędne i żółciotwórcze szczególne środki ostrożności powinny zachować osoby cierpiące na ostry nieżyt żołądka i jelit, ostre zapalenie wątroby lub nerek. Należy również pamiętać, żeby soku z korzenia rzodkwi czarnej nie spożywać w zbyt dużych ilościach ani nie pić go na czczo.
Czarna rzodkiew a ciąża
Rzodkiew czarna nie powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie wykazano żadnych sytuacji, w których mogłaby ona w jakikolwiek sposób zaszkodzić rozwijającemu się dziecku, jednak nie była również badana pod kątem bezpieczeństwa stosowania w tym okresie. Jak każde inne zioło, suplementy diety oraz leki, przed rozpoczęciem jej stosowania w ciąży lub podczas okresu karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.
Jakie mogą być działania niepożądane stosowania czarnej rzodkwi?
Rzodkiew czarna, jak każda inna roślina, stosowana niewłaściwie lub w zbyt dużych ilościach może wywołać działania niepożądane. W przypadku nadużywania tej rośliny może dojść do kumulacji związków o nazwie glukozynolany, które mogą powodować rozwój wola tarczycy.
Poza wspomnianym najgroźniejszym możliwym działaniem niepożądanym rzodkwi czarnej, u niektórych osób jej przyjmowanie może wywołać biegunkę, nudności, czy bóle brzucha. W przypadku zaobserwowania u siebie jakichkolwiek niepokojących objawów należy zaprzestać stosowania preparatów z rzodkwi czarnej i skonsultować się z lekarzem.
Rzodkiew czarna a interakcje z lekami
Czarna rzodkiew jest uważana za bezpieczną roślinę, która może być przyjmowana wraz z lekami i innymi ziołami. Niektóre badania wskazują jednak, że u osób stosujących leki obniżające ciśnienie krwi może spowodować spadek stężenia potasu. W związku z tym osoby stosujące te leki powinny częściej wykonywać badania poziomu potasu we krwi, a przed regularnym stosowaniem rzodkwi czarnej skonsultować się ze swoim lekarzem.
Rzodkiew czarna jest powszechnie występującą rośliną, która znana jest zarówno w codziennej kuchni, jak i jako roślina lecznicza. Jej właściwości lecznicze w medycynie ludowej były wykorzystywane od wielu lat nie tylko w Europie, ale również w Azji. Jej właściwości obecnie wykorzystywane są głównie w leczeniu zaburzeń trawiennych, związanych z nieprawidłową pracą wątroby.
Bibliografia
- Gamba, M., Asllanaj, E., Raguindin, P. F., Glisic, M., Franco, O., Minde,r B., Bussler, W,. Metzger, B., Kern, H., Muka, T. (2021). Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review. Trends in Food Science & Technology, 113.
- Suleiman, A., Maryam, H. B. (2005). Volatile Constituents of Raphanus sativus L. var. niger Seeds. Journal of Essential Oil Research, 17:4, s. 440-441.
Autor
Magister farmacji Przemysław Dziadowicz - Tytuł zawodowy Farmaceuty uzyskałem kończąc studia na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Jestem również absolwentem Studiów Podyplomowych z Profesjonalnej Opieki Farmaceutycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jako farmaceuta i autor artykułów, łączę swoją pasję do pisania z wiedzą z zakresu farmacji, medycyny i zdrowia. Moje wykształcenie farmaceutyczne pozwala mi przekształcać skomplikowane zagadnienia farmakologiczne w zrozumiałe teksty.
Zobacz profil farmaceuty Magister farmacji Przemysław Dziadowicz














