- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Chlorella - czy warto stosować tę algę? Wartości odżywcze, właściwości zdrowotne
Chlorella i spirulina w ostatnich latach zyskują na popularności. Są często stosowane przez ludzi dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Jakie działanie wykazuje chlorella? Na co pomaga chlorella? Z czym lepiej jej nie łączyć?
Co to jest chlorella?
Chlorella jest rodzajem jednokomórkowych glonów, należących do gromady zielenic. Do najpowszechniej wykorzystywanych gatunków należą:
- chlorella vulgaris,
- chlorella pyrenoidosa,
- chlorella ellipsoidea,
- chlorella luteoviridis.
W ostatnich latach chlorella zyskuje na popularności i jest określana mianem superfood. Terminem tym określa się nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, która zawiera wysoką wartość odżywczą i jest bogata w wiele mikro- i makroelementów.
Umów termin telewizyty u lekarza rodzinnego
Chlorella a spirulina - czym się różnią?
Zarówno chlorella, jak i spirulina to glony, cechujące się wysoką zawartością substancji odżywczych, natomiast są to glony należące do innych gromad. Oba organizmy są z tego powodu zaliczane do tzw. superfoods.
Jakie właściwości lecznicze ma chlorella?
Chlorella jest glonem o wysokiej zawartości licznych witamin i minerałów. W skład 100 g chlorelli wchodzi prawie 60 g białka, 9 g tłuszczów i około 23 g węglowodanów. Chlorella vulgaris cechuje się także wysoką zawartością witamin z grupy B, które w zdecydowanej większości (B1, B2, B3, B6, B12) mogą zostać pokryte przez spożywanie 100 g tego produktu. Chlorella jest znana także z wysokiej zawartości żelaza i chętnie jest stosowana przez osoby, które borykają się z jego niedoborami. Zainteresowanie preparatami chlorelli jest wysokie także wśród osób z obniżoną odpornością. Działanie mogące mobilizować układ odpornościowy wykazuje cynk, którego chlorella jest dobrym źródłem. W 100 g tego glonu znajduje się około 70 mg cynku.
Jak stosować chlorellę?
Chociaż wysoka zawartość składników odżywczych zawartych w chlorelli może wzbudzać spore zainteresowanie, to warto szczególnie zwrócić uwagę na fakt, iż są to wartości uwzględniane w 100 g produktu. Chlorella jest dostępna w postaci tabletek, kapsułek oraz proszku. Średnia waga kapsułki czy tabletki wynosi od 0,5 do 1 grama, więc przeciętnie osiąga się 1% wartości zawartych w 100 g chlorelli. Stosując chlorellę w proszku łatwiej o jej wyższe spożycie. Proszek można wymieszać z wodą lub przyrządzić koktajl z jej użyciem.
Jak dawkować chlorellę? Nie ma znaczenia czy przyjmujemy chlorellę rano, czy wieczorem.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorelli?
Na preparaty z chlorellą powinny uważać osoby uczulone na ten składnik. Stosowanie chlorelli przez dzieci i kobiety w ciąży zaleca się skonsultować z lekarzem. Pacjenci cierpiący z powodu anemii nie powinni na własną rękę suplementować tej algi, a po wykonaniu stosownej diagnostyki z pomocą lekarza rodzinnego dobrać właściwe dawki żelaza lub kwasu foliowego, w zależności od uzyskanych wyników badań.
Wizytę u wybranego lekarza zarezerwujesz przez portal LekarzeBezKolejki.pl.
Warto zauważyć, że pomimo wysokiej zawartości żelaza w 100 g chlorelli, przyswajalność żelaza ze źródeł roślinnych jest dość niska, poprzez zawarte w nich związki nazywane fitynianami. Są to substancje, które ograniczają przyswajalność żelaza i innych pierwiastków (m.in. cynku). Dlatego, jeśli pacjent posiada niedobory żelaza, warto udać się na wizytę lekarską, poszukać przyczyny tej dolegliwości i wdrożyć odpowiednie leczenie. Pamiętajmy, że chlorella może być ciekawym i zdrowym dodatkiem do diety, natomiast nie jest ona panaceum na wszystkie choroby.
Jakie są skutki uboczne stosowania chlorelli?
Chlorella jest najczęściej dobrze tolerowana przez organizm i rzadko powoduje działania niepożądane. Mimo to u niektórych osób może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej po jej spożyciu. Alga ta ma też potencjał światłouczulający. Osoby, które przed rozpoczęciem stosowania chlorelli stosowały dietę ubogą w błonnik, mogą odczuwać po jej spożyciu dolegliwości ze strony układu pokarmowego - uczucie ciężkości lub biegunki. Objawy te mogą być spowodowane właśnie wysoką zawartością błonnika pokarmowego w chlorelli.
Bibliografia:
- Fenert, B., Zarzycki, P.K. Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira,„ptfarm.pl” dostępne na: https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%202/Bromatologia%202_2015%20s_%20223-228.pdf(dostęp 11.2023)
- Safi, C., Zebib, B., Merah, O., Pontalier, P., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.