- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Goździki – właściwości i zastosowania. Jak można wykorzystać goździki?
Goździki są zasuszonymi pączkami kwiatowymi krzewu - goździkowca wonnego. Jest to przyprawa o szerokich właściwościach i już od wieków stosowana była w medycynie ludowej. Jakie są właściwości i zastosowania goździków? Jak można wykorzystać goździki?
Goździki – właściwości
Lecznicze działanie goździków wynika przede wszystkim z zawartości eugenolu. Substancja ta ma za zadanie zmniejszenie aktywności enzymów prowadzących do stanów zapalnych, a także hamuje rozwój infekcji drożdżowych. Goździki działają:
- przeciwbólowo;
- antybakteryjnie;
- przeciwpasożytniczo;
- przeciwgrzybiczo;
- antywirusowo.
W skład goździków wchodzą: białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy: A, C, B6, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy oraz minerały: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, sód oraz kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Umów się do dietetyka
Goździki – zastosowanie
Goździki pomagają w różnego rodzaju dolegliwościach bólowych, dzięki zawartości eugenolu, który ma właściwości lekko znieczulające. W przypadku bólu zęba wykorzystuje się żucie goździka aby usmieżyć początkowy ból. Goździki posiadają wiele cennych właściwości leczniczych, które wynikają również m. in. z zawartości polifenoli, które są silnymi antyoksydantami. Goździki warto stosować w okresie jesienno-zimowym, gdy jest większe narażenie na przeziębienie i grypę. Działają także kojąco na układ nerwowy i ułatwiają zasypianie.
Jak można wykorzystać goździki?
Wysuszone pąki goździków występują jako przyprawa w postaci mielonej oraz w całości. Goździki mielone mogą stanowić składnik przy komponowaniu domowych mieszanek przyprawowych, zarówno na słodko, jak i do dań wytrawnych. Nadają potrawom specyficzny ostry i pikantny smak oraz niecodzienny aromat. Napary z goździków polecane są w celu spowolnienia procesów starzenia się organizmu i redukcji wolnych rodników, które mogą być przyczyną wielu schorzeń. Silne działanie antybakteryjne pomaga uporać się z nieprzyjemnym bólem, pieczeniem i swędzeniem dziąseł. Ze względu na antybakteryjne właściwości, olejek goździkowy zapobiega infekcjom oczu.
Napar z goździków
Napar wykonany z goździków pomaga uśmierzyć ból gardła, a także ma działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. W celu redukcji nieprzyjemnych dolegliwości, które mają związek z układem oddechowym, zaleca się rozgryźć i żuć goździki - wówczas efekt znieczulający jest silniejszy niż w przypadku płukania gardła naparem. Napar z goździków można zrobić zarówno z całych, jak i ze zmielonych goździków. Łyżeczkę całych goździków należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i odczekać kilku minut. W przypadku nadciśnienia czy zaburzenia krzepliwości krwi pomysł picia naparu z goździków, warto skonsultować z lekarzem POZ lub innym lekarzem prowadzącym.
Do wybranego specjalisty można umówić się bez wychodzenia z domu poprzez portal LekarzeBezKolejki.pl
Olejek goździkowy
Naturalny olejek goździkowy wykazuje liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Ze względu na właściwości antyseptyczne jest skutecznym i bezpiecznym, środkiem w leczeniu skaleczeń, infekcji grzybiczych, potówek, stłuczeń oraz innych urazów. Może być także stosowany na ukąszenia i użądlenia owadów. Olejek goździkowy jest z natury bardzo intensywny i z tego względu powinien być używany w rozcieńczonej formie. Zmieszany z solą i nakładany na czoło, wywołuje efekt chłodzący i przynosi ulgę w bólach głowy. Zawiera wiele flawonoidów, które są środkami przeciwzapalnymi. Olejek goździkowy często jest używany do oczyszczania dróg nosowych. Jest także tradycyjną substancją podawaną na problemy żołądkowe takie jak: niestrawność, wzdęcia czy czkawka. Organiczny olejek goździkowy jest częstym składnikiem kremów i balsamów. Wykorzystywany jest także jako olejek do masażu, przynosząc ulgę w bólu.
Goździki w ciąży
Nie wszystkie zioła i składniki roślinne są zalecane w ciąży. Goździki jednak można używać bez ryzyka dla zdrowia i życia płodu i mamy. Należy pamiętać, aby goździki stosować w umiarkowanych ilościach. Kobiety w ciąży mogą stosować goździki na poranne nudności.
Przeciwwymiotnie działa także imbir, który tak samo jak goździki, może być stosowany w okresie ciąży. Goździki ze względu na zawarte w nich witaminy, sole mineralne oraz przeciwutleniacze korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego płodu.
Bibliografia:
- Nowak K. i in. (2012). Olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie. CHEMIK, 66, 2, s. 145-147.
- Kędzia A., i in. (2014). Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego. Postępy fitoterapii 1, s. 15-18.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.