- Polecane
- Endokrynologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Stomatologia
- Alergologia
- Kardiologia
- Ginekologia
- Dermatologia
- Neurologia
- Laryngologia
- Urologia
- Pulmonologia
- Diabetologia
- Zdrowie
- Odżywianie i Diety
- Pediatria
- Badania i diagnostyka
- proktologia
- Psychiatria i psychologia
- Reumatologia
- medycyna estetyczna
- Hematologia
- Onkologia
- Chirurgia
- Czasopismo OSOZ
- Nefrologia
- Gastrologia
Nieprzyjemny posmak w ustach – co może oznaczać?
Odczuwanie nieprzyjemnego posmaku w ustach może mieć wiele przyczyn. Nieprawidłowości te mogą być związane z błędnym działaniem kubków smakowych, ale przyczyną mogą być również zaburzenia neurologiczne lub schorzenia ogólnoustrojowe. Najczęściej jednak zaburzenia smaku mają związek z procesami toczącymi się w obrębie jamy ustnej, takimi jak choroby przyzębia, stan zapalny jamy ustnej czy niedopasowana proteza.
Najczęstsze zaburzenia odczuwania smaku
Nieprzyjemny posmak w ustach może być spowodowany przez wiele czynników. Do najczęstszych zaburzeń odczuwania smaku należą przede wszystkim odwodnienie i suchość w ustach, czyli kserostomia. Na zaburzenia w odczuwaniu smaku duży wpływ również ma palenie tytoniu, które poza tymi zaburzeniami powoduje również powstawanie nieprzyjemnego zapachu z ust. Co może wielu zaskoczyć, to że samo oddychanie przez usta również potrafi zaburzyć odczuwania różnych smaków. Ostatnim elementem zaburzającym te odczucia jest ciąża.
Umów termin telewizyty u lekarza rodzinnego
Gorzki smak w ustach
Zaburzenia smaku mogą być skutkiem urazów, takich jak np. oparzenie bądź też ugryzienie się w język, co może dawać poczucie pieczenia, jak i gorzkiego smaku w ustach. Ten ostatni może być spowodowany również przez urazy nerwów czuciowych, nosa, jamy ustnej lub nawet głowy. Na zaburzenia smaku narażone są również osoby, które zawodowo pracują z substancjami chemicznymi, np. insektycydami.
Wiele leków stosowanych na choroby przewlekłe daje nieprzyjemny, gorzki posmak w ustach. Do takich substancji należą m.in. leki stosowane w chorobie Alzheimera (inhibitory esterazy acetylocholiny), jak również leki rozszerzające oskrzela, stosowane w astmie i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc, leki na nadciśnienie tętnicze (kaptopril), ale również leki stosowane w terapii przeciwnowotworowej (winkrystyna, winblastyna), niektóre leki przeciwbakteryjne (klarytromycyna), przeciwgrzybicze (gryzoefulwina), przeciwdepresyjne (sole litu) i w końcu przeciwgruźlicze (ryfampicyna).
Ponadto niektóre jednostki chorobowe zaburzają odczuwanie smaku, a należą do nich m.in. padaczka, migrena, stwardnienie boczne i rozsiane oraz zakażenia języka. Typowy gorzki smak w ustach może być spowodowany przez choroby, takie jak:
- zapalenie dziąseł;
- zapalenie języka;
- przeziębienie, angina, grypa i inne zakażenia górnych dróg oddechowych;
- niedobory witaminy B12 i cynku;
- wymioty;
- zgaga lub wymioty spowodowane refluksem lub chorobą refluksową przełyku (GERD).
Słodki smak w ustach
Występowanie słodkiego posmaku w ustach, który nie jest związany ze wcześniej spożywanym jedzeniem, może występować przy chorobach, takich jak: cukrzyca, padaczka, jak również np. przy zaburzonym funkcjonowaniu gruczołu tarczowego. Słodki smak w ustach może być też zaczątkiem chorób neurologicznych, a nawet udaru mózgu. Jeśli objaw ten pojawia się regularnie, nie należy go lekceważyć.
Słony smak w ustach
Słony posmak w ustach, który nie jest związany ze wcześniej spożytym pokarmem, najczęściej występuje w przypadku odwodnienia organizmu. W wyniku biegunki lub uporczywych wymiotów dochodzi do nadmiernej utraty płynów z organizmu, co może spowodować odwodnienie przejawiające się uczuciem pragnienia oraz rzadkim oddawaniem ciemnego moczu. Podstawą poprawy tego stanu jest uzupełnienie płynów oraz dostarczenie organizmowi niezbędnych elektrolitów.
Kwaśny smak w ustach
Jeżeli uczucie kwaśności w ustach nie jest spowodowane wcześniejszym spożyciem kwaśnego pokarmu, może być związany z pojawieniem się refluksu żołądkowo-przełykowego. Jest to powikłanie związane z zarzucaniem treści pokarmowej z żołądka do przełyku, w wyniku czego może nastąpić uczucie kwaśnego posmaku w ustach. Sok żołądkowy w swoim składzie zawiera m.in. kwas solny, enzymy trawienne oraz żółć, dzięki którym pokarm jest trawiony w prawidłowy sposób, aby przedostać się następnie do jelita cienkiego. Kwas solny zawarty w soku żołądkowym jest substancją żrącą. W wyniku zarzucania treści pokarmowej do przełyku kwas może być głównym czynnikiem drażniącym ścianę przełyku i powodującym uczucie kwasoty w ustach.
Metaliczny smak w ustach
Metaliczny smak w ustach może być następstwem rozwijającego się odwodnienia hipotonicznego (zespół niedoboru sodu). Odwodnienie tego typu występuje najczęściej w chwili, gdy nastąpi utrata płynów izotonicznych wyrównywana podawaniem płynów bezelektrolitowych. Mogą wystąpić również zawroty i bóle głowy, tachykardia, nudności, wymioty oraz zaburzenia świadomości.
Metody poprawy jakości życia przy zaburzeniach smaku
Postępowanie w przypadku wystąpienia zaburzeń smaku polega na:
- leczeniu miejscowym chorób jamy ustnej;
- ocenie i leczeniu zaburzeń wydzielania śliny;
- wyrównaniu istniejących zaburzeń endokrynologicznych;
- w przypadku zaburzeń spowodowanych lekami należy w miarę możliwości rozważyć terapię innym lekiem;
- należy wyeliminować również odwracalne przyczyny zaburzeń węchu, które mogą być zaczątkiem zaburzeń smaku.
Każde tego typu zaburzenie należy obserwować. Jeśli nie ustępuje ono w ciągu kilku kolejnych dni, należy zasięgnąć porady lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.
Lekarzy w Twojej okolicy znajdziesz na stronie LekarzeBezKolejki.pl
Bibliografia:
- Ilona Idasiak-Piechocka, Odwodnienie — patofizjologia i klinika, Forum Nefrologiczne, 2012, tom 5, nr 1
- Sienkiewicz-Jarosz H., Bieńkowski P. Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku. Neurologia po Dyplomie, 2012, 7(5) str. 61-65
- Tack J. et al., Pathopshysiology of Gastroesophageal Reflux Disease, Gastroenterology 2018; 154(2): 277-288.
- Kuchar, E. Przyczyny słodko-gorzkiego smaku w ustach. Medycyna Praktyczna. Dostępne na stronie: https://www.mp.pl/pacjent/zapytajlekarza/lista/show.html?id=89347. (Dostęp 10.2023)
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.